Wpis z mikrobloga

@Stefaniak91: Ale, ale. Dopiero zobaczyłem jaka była cena zakupu. Istnieje coś takiego jak "rażąca pomyłka w cenie", zapis w prawie mówiący mniej więcej, że jeżeli jesteś na pierwszy rzut oka w stanie ocenić, że cena znacząco odbiega od rynkowej, to jest to błąd i mogą Ci nie sprzedać. Kupiłeś prywatnie czy na firmę?
  • Odpowiedz
@Stefaniak91: Prywatnie lepiej niż na firmę, ale nadal:
artykuł 84 KC
"W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie
  • Odpowiedz
  • 0
@Weebo a jeśli będę się upierał że to normalna cena monitora i znajdę w podobnej cenie monitory i im wyśle aukcje, przecież do 100 zł można jakieś rupiecie kupić i będę się upierał, że uważałem to za normalna ofertę ?
  • Odpowiedz
@Stefaniak91: Wydaje mi się, że to by musiał być konkretnie ten model i koniecznie nowy. ( ͡° ʖ̯ ͡°) Druga sprawa, że jeżeli Allegro ma w regulaminie zapis: "kliknięcie "kup teraz" nie jest równoznaczne z zawarciem umowy kupna-sprzedaży", to już w ogóle nie ma się o co kłócić.

P.S.
Nie bez powodu niektóre sklepy internetowe mają tylko przyciski "dodaj do koszyka" - bo nie brzmi to jednoznacznie
  • Odpowiedz
@Stefaniak91: :D Jeżeli ktoś przez przypadek wyśle Ci przelew na milion złotych, to albo uciekasz do Meksyku, albo je oddajesz, bo użycie tych pieniędzy jest równoznaczne z kradzieżą. W przypadku monitorów jest tak samo, ALE: spróbuj do nich napisać/zadzwonić; "Przez przypadek odesłali mi Państwo pieniądze za mój zakup, jak mogę to naprawić? odesłać je na to samo konto?" Albo się uda i prześlesz im kasę, albo powiedzą, że masz odesłać monitory
  • Odpowiedz