Wpis z mikrobloga

@silwek: tak, myślałem nad apką, dodawaniem banknotow, pokazywaniem ich przebytej drogi itp. A przy okazji można by było na mirko zrobić coś w stylu "kto zdobędzie banknot o numerze XXXXX wygra górę plusów" czy coś :D
@Arveit: cos tam na jakims forum było we wrześniu 2015, ale strona teraz nie działa.
pewnie autorowi się znudziło - bo nie było zainteresowania i nie opłacił serwera i domeny :D

nigdzie też nie widzę informacji aby to było nielegalne, przecież numer seryjny nie jest nijak ukryty, wiec działaj :D
@silwek: ale wiesz, to wciąż własność państwa i nigdy nie wiadomo. Na przykład wiedziałeś, że w Polsce zabronione jest gromadzenie bilonu? :P Pozdrawiam mój słoik z jednogroszówkami xD
w Polsce zabronione jest gromadzenie bilonu?

@Arveit: Skąd ten pomysł? To nieprawda. Co najwyżej ktoś kiedyś mógł wspomnieć, że to niewskazane, bo potem brakuje drobniaków, ale nie ma przepisu, który tego zabrania. Gdyby tak było, to przecież zabronione byłyby wszystkie kwesty z puszkami na ulicach.
@Wykopaliskasz: po kweście z puszką oddajesz pieniądze gdzieś, z reguły wpłacasz w banku na konto. A tak trzymasz przydatne drobniaki w domu. Szczerze mówiąc to już nie pamiętam jak to jest naprawdę, w każdym razie kiedyś ktoś mi tak powiedział i tak zapamiętałem :P Możliwe, że błędnie. Fakt faktem - gromadzenie bilonu jest klopotliwe nie tylko dla pań "mogę być winna grosika"
Dawno pomysł realizowany w Polsce i zagranica np eurobilltracker.com.
Kiedyś nawet rejestrowałem banknoty, ale serwis upadł. Więc czy coś jest obecnie, czy coś przetrwa próbę czasu... wątpię.