@boa_dupczyciel: a to już zależy. Przy chmieleniu na burzliwej to sobie akurat wesoło pływa( ͡°͜ʖ͡°) ale mało kto chmieli na burzliwej przy zwykłych ipa
@stjimmy: no raczej na burzliwej #!$%@? bo drożdże jak lubią flokulować to upodobują sobie nierówności i rozwinięte powierzchnie więc oklejają chmiel i też #!$%@? z tego
@boa_dupczyciel: nie ma efektów złych w aromacie, wręcz przeciwnie - przynajmniej na 1318, s-04 to lipa. Ze złych rzeczy to zmętnienie ale to akurat pożądane w tym stylu
@boa_dupczyciel: Czytając zapiski Czesława zauważyłem spadek 0.1 Blg podczas cichej :D No i ze swojego doświadczenia wiem, że mimo tego że piwo już nie pracuje na burzliwej, po przelaniu na cichą zawsze coś ruszy w rurce, raz czy dwa razy. Ile trzymasz na burzliwej przy takim podejściu ?
Czy jeżeli mam 35 lat to w razie w jest szansa na to że powołają mnie do wojska? Jak jestem mgr inż to idę na szeregowego lumpa czy coś więcej na start? Pytam bo nie wiem kiedy #!$%@? do Chorwacji.
#piwowarstwo
@boa_dupczyciel: a to już zależy. Przy chmieleniu na burzliwej to sobie akurat wesoło pływa( ͡° ͜ʖ ͡°) ale mało kto chmieli na burzliwej przy zwykłych ipa
@boa_dupczyciel: prz NEIPA normalka i nic złego się nie dzieje, i też od jakiegoś czasu chmielę na burzliwej i polecam ten styl życia
a wytłumacz to:
@stjimmy: