Wpis z mikrobloga

Murki z #gdansk. Co sądzicie o Jasieniu? Jak wam sie tam mieszka? Mam zamiar sie tam przeprowadzić, jednak chyba troche mnie przeraża odległość od centrum... Jak z komunikacja miejska tam?
  • 20
  • Odpowiedz
@mikkeboss: nie jest za blisko Szadółek. W większość dni w roku powietrze jest czyste. Dosłownie na palcach jednej ręki można policzyć dni kiedy dolatuje, ale wtedy i na Morenie można poczuć tak wali ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Fawek:
Dobra komunikacja do centrum. 15-20 min autobusem (oczywiście bez korków), W przyszłości ma powstać tramwaj. Jest PKMka więc, Wrzeszcz/Oliwa/Sopot w zasięgu jednej przesiadki. Fajne tereny zielone wokół zbiorników
  • Odpowiedz
@Fawek: daleko cumplu. 3,5km. Lawendowe faktycznie jest blisko Szadółek ( ͡° ʖ̯ ͡°)
JA nawet nie wiedziałem, że to jeszcze Jasień jest. Bardziej pod okolice Kowal to podchodzi
  • Odpowiedz
@Fawek: Robyg robi teraz fajne osiedle w okolicy Brzeźna. Zajezdnia Wrzeszcz się nazywa. Ewentualnie Słoneczna Morena, też ich.
Ale nazwy mają mega mylące. Bo zajezdnia Wrzeszcz to już bardziej Zaspa/Brzeźno, a i Morena, to już takie peryferia dzielnicy...
No i ten Jasień ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Fawek: Zobacz sobie co Robyg robi na Morenie (osiedle Słoneczna Morena), mieszkania łapią się cenowo pod MDM, z wyższych pięter masz widok na morze. Do PKM niecałe 2km, blisko tramwaje i autobusy. Minusem jest ilość wysokich bloków i brak zieleni w okolicy.
  • Odpowiedz
@alhakeem: @Wrzoskoowy: @alhakeem:
Sorki że tak jeszcze was wszystkich wołam - jest jeszcze osiedle Robyga na Jasieniu, które nazywa się "Stacja Nowy Gdańsk" - jak rozumiem, problem wysypiska śmieci dotyczy również tego osiedla?
  • Odpowiedz
@tepiciel_absurdow: pierdzielisz, możesz uciec przez morenę, wbić na armii krajowej, zjechać kartuską
dla nie leniwych nawet rower w jedną i w drugą co centrum to nie problem - sam korzystałem wynajmując tam przez pewien czas
  • Odpowiedz
Spróbuj roweru, do wrzeszcza i przymorze zajebisty jest, zimą polecam busa/tram
a pracę zaczynam 645 - czyli jeżdżę do i z przed szczytem
  • Odpowiedz
@alhakeem: ja nie wiem co wy mówicie że lawendowe wzgórze / stacja nowy gdańsk jest przy wysypisku... bez przesady... jak ktoś kupuje tuż przy obwodnicy (faktycznie kowale, jakieś "miłe domy", "osiedle zielone") to tam faktycznie #!$%@? dzień w dzień. mój kolega ma mieszkanie na "orlim gnieździe" - vis a vis osiedli robyga "lawendowe wzgórze" i "nowa stacja", często tam jestem i czuć sporadycznie, dosłownie raz na kilka miesięcy. niestety czasem jak
xCinek - @alhakeem: ja nie wiem co wy mówicie że lawendowe wzgórze / stacja nowy gdań...

źródło: comment_zsq5yRmrt3pCy0zqnpz8cAmDuygjKYQs.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@xCinek: Moim zdaniem 20 minut spacerkiem to już odpowiada odległości "przy wysypisku". Odradzam wybór miejsca do mieszkania zależnego od kaprysów pogody i kierunków wiatru. Niestety również nie wierzę w zapewnienia rozwiązania problemu składane przez obsługujących składowisko śmieci. Jeżeli uda się coś z tym zrobić to mieszkania zdecydowanie będą bardziej atrakcyjne i całe miasto na tym zyska, więc im kibicuję ;]
Oczywiście masz 100% racji, że jak dobrze zawieje to znakomita część
  • Odpowiedz