Wpis z mikrobloga

Może moje pytanie nie jest ściśle związane z #programowanie, bo dotyczy nauki, ale myślę że warto je zadać.
Jak uczyliście się podstaw? W sensie z czego. Z książek opisujących podstawy? Z internetu? Z tych wielkich podręczników po 800 stron? Może ktoś poznał podstawy w szkole/na studiach?
Ciekawi mnie to, bo od jakiegoś czasu uczę się Pythona z książki opisującej podstawy programowania w tym języku. Myślę że jest w porządku, bo oczekuję od niej tylko wprowadzenia do tego języku. Co dalej to zobaczę. Na pewno będę szukał sobie pomysłów na mniej lub bardziej proste programy typu kalkulatory do działań na macierzach.
#pytanie
  • 6
@1984: ja zadawałem po różnych serwisach pytania o to jak robili to inni, czy warto i czy książka lepsza od tutka. Potem zauważyłem że gówno wiem, spróbowałem napisać coś swojego, a jak trafiłem na niewiadomą, zwykle 10 sekund po włączeniu IDE, to odpalałem tutka/książkę/dokumentację, co bylo mi w danej chwili wygodniej i szybciej, wywalone mając na info od anonsów z netu, dla których dane zagadnienie prościej było ogarnąć w inny sposób.
@1984: jakiś prosty tutorial robienia aplikacji X od początku do końca, a potem realizacja własnych pomysłów, i rozwiązywanie własnych problemów z użyciem googla.