Wpis z mikrobloga

Mam taki problem:
Serwer na Debianie, programowy RAID1, na nim vserwer i na wirtualkach różne usługi sieciowe. Maszyna padła, przełożyłem dyski do podobnej maszyny, ale z inną płytą główną i procesorem. System wstaje, niby wszystko działa, ale jest problem z interfejsami sieciowymi. W /etc/interfaces jest ustawiony eth0 na static. Na nowej maszynie eth0 w ogóle nie wstaje, zamiast niego pojawia się eth2. W logach jest wpis, że eth0 został przemianowany na eth2. Po ręcznej zmianie w interfaces eth0 na eth2 i podniesieniu interfejsu niby się podnosi, serwer jest widoczny w sieci, ping przechodzi w obie strony, ale nie da się połączyć z żadną usługą.
Nie wiem za bardzo co zrobić. W biosie nie ma za wiele opcji interfejsów sieciowych i niestety nie wiem jak był skonfigurowany bios na poprzedniej maszynie, bo nie da się jej uruchomić. Jest jakaś zależność pomiędzy konfiguracją interfejsów a vserwerami, ale nie umiem jej znaleźć i skonfigurować. Nie dam rady teraz wkleić konfiguracji, bo nie da się nawet połączyć z serwerem po ssh. Może ktoś ma jakiś pomysł co robić?

#serwery #linux #sysadmin
  • 3