Wpis z mikrobloga

Astromirki, myślę nad kupnem pierwszego teleskopu.
Przyznam, że jeśli chodzi o obserwację nieba to jestem totalnie zielony.
Stąd moje pytanie,czy Synta 6 byłaby odpowiednim wyborem? Zobaczę dokładnie coś ciekawego oprócz księżyca?
Zależy mi na w miarę fajnych widokach. Wyjeżdżam czasem na wieś, do tego idealne niebo jest i tak mnie natchnęło:)
#teleskop #astronomia #kiciochpyta
  • 9
  • Odpowiedz
@sekatorek997: synta 6 to sprzęt przez który zobaczysz już naprawdę sporo. Chociaż jeśli nasz możliwość to lepiej brać synte 8, raz żr różnica w szczegółach jest spora, a dwa że przy ewentualnej odsprzedaży 8 są bardziej poszukiwane.
Problem jest tylko w tym że jej konstrukcja do pełni potencjału wymaga ciemnego nieba, a gabaryty sporo przestrzeni.
Co do tego co zobaczysz, to setki mgławic gromad i galaktyk, oczywście bez kolorów, pasy i
WilecSrylec - @sekatorek997: synta 6 to sprzęt przez który zobaczysz już naprawdę spo...

źródło: comment_9FGcjnDUdavHwd15UPeZEjg9JRFsCYh0.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@sekatorek997: Potwierdzam powyższe odpowiedzi. Jeśli masz możliwość wyjazdu i przewozu teleskopu na wieś na noce, to polecam. Wcześniej może sprawdź czy w okolicy nie ma jakiegoś klubu astronomicznego albo na forum astronomicznym zapytaj, czy ktoś nie zechciałby ci pokazać, jak to wygląda. Środowisko jest bardzo przychylne i chętnie wspiera początkujących. Co do tych symulacji zamieszczonych przez @WilecSrylec to trzeba brać je z dystansem - coś takiego może można zobaczyć po kilkudziesięciu
  • Odpowiedz
@sekatorek997: Synta 8 na rynku wtórnym, widziałem, że jakiś gostek na astropolis sprzedaje, jak zejdzie do 800zł to warto zaglądnąć :D
Widoki - potwierdzam to co @WilecSrylec: pisze w 98%, ponieważ jak są mgławice planetarne to kilka (na palcach liczonych) da się zobaczyć z kolorem np. Blue Snowball blisko Andromedy jest wyraźnie niebieska z szarą obwódką w Syncie 8" przy powiększeniu 133x, sprawdzałem parę miesięcy temu :). Poza tym całkiem
  • Odpowiedz