Wpis z mikrobloga

W punktach Dekry albo TÜV, a poza tym to podobno (nie kupowalam nigdy)na stacjach benzynowych przy autostradach mozna za 5 € kupic, numer rejestracyjny wpisuja od reki. Pracownicy na miejscu sa w stanie okreslic, czy zielona plakieta sie nalezy czy nie, starym dieslem raczej nie wjedziesz do centrum
Wszedzie, gdzie zaczyna sie strefa A (wewnetrzna strona S-Bahnu ringu) jest znak, ze mozna wjechac tylko z odpowiednia (czyt. zielona)plakietka lub jesli masz jakies przywileje (np. zielona rejestracja). W takim nowym autku nie powinno byc zadnych problemow z dostaniem zielonej plakietki, problem braku katalizatora dotyczy raczej pelnoletnich trupow, ktore strasznie kurza.

Zeby tutaj tylko takie dwuletnie samochody z zielona plakietka jezdzily...:)
Mirki gdzie w Berlinie dostanę zieloną plakietkę na auto? I czy VW jetta jest na czarnej liście czy nie? Gdzie się tego dowiem?

@tusiatko: decyduje norma Euro silnika, na zieloną dla diesla potrzebujesz normy Euro 4 albo Euro 3 i dodatkowego filtra cząstek stałych
https://www.adac.de/infotestrat/umwelt-und-innovation/umweltzonen/plakettenverordnung.aspx

Ja kupiłem w ASO mojej marki (samochód kupiony i zarejestrowany w Polsce) - zapłaciłem urzędowe 5€