Wpis z mikrobloga

Murki, szukam pro laptopa dla różowego.
Z moich poszukiwań zostali dwaj kandydaci - Dell XPS 15 9550 z 4k albo Macbook Pro 15 z zeszłego roku (bez touchbara).
Z wymagań: 15 cali, minimum 6h na baterii, SSD i dobry wygląd.
Do pracy używa mocnego PC, ten ma służyć do pracy w terenie i na spotkaniach z klientami więc musi też dobrze wyglądać a nie jak Alienware ( ͡º ͜ʖ͡º)
Caluję w okolice 7-8k zł brutto.

#laptopy #pcmasterrace
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lozik: Dell choćby ze względu na matową matrycę, nie wiem jak bardzo matowa jest (bo to pewnie półmat a nie klasyczny mat) ale wiem (mam i używam, nie że apple złe bo apple) że ta z Maca nie nadaje się do pracy w terenie czy przy losowych źródłach światła.

Mac pewnie będzie miał wygodniejszy touchpad, wykonany też jest nieźle (jak ten Dell nie wiem bo nie mam tego xpsa) tylko
  • Odpowiedz
@xetrov: tego Macbooka używam na codzień i nie mam problemów z błyszczącą matrycą, da się żyć. Z grzaniem nigdy nie zauważyłem problemów a używam pakiet Adobe, który lubi podkręcać CPU.

@Trapezoedr: do maka by się przyzwyczaiła, ale Windows na pewno bezpieczniejszy. Poza tym winde i tak bym stawiał na Parallell Desktop bo AutoCad dla maca jest kijowy, a to niezbędny program.

Wychodzi na to, że poza wymienionymi dwoma
  • Odpowiedz
@lozik: To myśle ze nie ma co kombinować jak koń pod górę i płacić więcej za maka. Ladnie wyglądający Dell bedzie niemniej prestiżowy (bo pisałeś ze to tez jest ważne przy spotkaniach).
  • Odpowiedz
Poza tym winde i tak bym stawiał na Parallell Desktop bo AutoCad dla maca jest kijowy, a to niezbędny program.

@lozik: skoro tak to imo nie ma sensu pchać się w Maka.
  • Odpowiedz
@lozik polecam xps. Weź pod uwagę ze są 2 wersję z ssd i hdd oraz z samym ssd , miejsce na hdd wygospodarowali mniejsza bateria 54wh vs 84wh i wytrzymuje ok 5.5h lekkiego użytkowania (1h grania )
Jak chcesz coś wiedzieć pytaj
  • Odpowiedz
@lozik: siedzę na dellu xps 9550 4k od roku i jedyne co mogę powiedzieć to odradzam. Przesiadłem się na XPS po 6 latach z macbookiem pro i od dłuższego czasu myślę o powrocie (nie ze względu na win 10, bo sam sytem lubię a strasznie dużo problemów stricte sprzętowych. Wystarczy zajrzeć na http://forum.notebookreview.com/threads/dell-xps-15-skylake-9550-owners-lounge.783377/ ). Sam miałem już wymienianą płytę główną, teraz odkleił się touchpad i czekam na reakcję Della. O
  • Odpowiedz
@chirp: różowy jest architektem, a AutoCad na macu niestety jest mega słaby, inaczej już by miała Macbooka. Poczytam forum, przejrzę jeszcze opinie i może poszukamy czegoś innego.
Macbook Air byłby spoko ale niestety musi być 15", więc jak Apple to Pro
  • Odpowiedz