Wpis z mikrobloga

@MG78: na własną rękę nie wejdziesz, chyba że dobrze znasz język ukraiński/rosyjski i masz dużo samozaparcia, żeby walczyć z ukraińskimi urzędnikami i policjantami. odradzam wycieczki z chernobyl-tour, na ogół są one jednodniowe i widzisz podczas nich kilka najważniejszych punktów bardzo pobieżnie.
nie ma czegoś takiego jak "wejście na miejscu" - na punkcie kontrolnym sprawdzają Twój paszport i przepustkę. musisz załatwić to sam, albo zlecić to organizatorowi. do tego dochodzi podpisanie kilku
odradzam wycieczki z chernobyl-tour, na ogół są one jednodniowe i widzisz podczas nich kilka najważniejszych punktów bardzo pobieżnie.

@sultanomariano: Doprecyzujesz? Byłem z nimi raz a i znajomi chwalili ich organizacje. Oczywiście wypowiadam się o wyjazdach 2/5 dniowych. W przypadku czterodniowej oprócz najważniejszych miejsc w bonusie było Beniówka i Usow. Nie jest może tyle uzo jak chociażby ze S0 ale od siebie śmiało mogę polecić.
@NH35 odradzam wycieczki jedno i dwudniowe, o tych dłuższych nic konkretnego nie wiem. Pewnie są ciekawe, bo jednak co Ukraińska firma to Ukraińska i nie trzeba użerać się z biurokracja. Ale dla niektórych barierą może być język przewodnika. Jak ktoś chce zobaczyć centrum, hotel, diabelski młyn, szkołę i duge, to jeden dzień wystarczy.