Aktywne Wpisy
Nooleus +65
Ide na autobus, ktoś #!$%@?ł gitare xD. Sprawna, wracam do domu z nią i teraz pytam mame czy mnie podwiezie do szkoły xD
MishMashStudio666 +423
Na specjalne życzenie pewnego przesympatycznego Mireczka popełniłem o to taki pierścionek. Wytyczne były takie by kamień był niebieski i wpadający w zieleń (upolowałem szafir), towarzystwo diamentów (umieściłem) oraz dość filigranowa konstrukcja. Zadanie tość trudne bo kamień dość głęboki i trzeba go osadzić wysoko by swoim szlifowanym spodem nie wbijał się w palec wybranki😉
Życzę wszystkim miłego dnia i pysznej kawusi
#rozowepaski
#niebieskiepaski
#zareczyny
#jubilerstwo
#pierscionek
#mishmashstudio666
Życzę wszystkim miłego dnia i pysznej kawusi
#rozowepaski
#niebieskiepaski
#zareczyny
#jubilerstwo
#pierscionek
#mishmashstudio666
Składniki:
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 400 ml destylatu 95%
- 500 ml mleka zwykłego 2%
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżka świeżego masła
- 8 goździków
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przepis:
Puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do garnka z wodą. Gotuj przez dwie godziny. W tym czasie do garnuszka wsyp 3 łyżki stołowe cukru i upraż na karmel (cukier zmieni kolor na brązowy), cały czas intensywnie mieszając, aby się nie przypalił. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła, nie przerywając mieszania.
Szybko zdejmij garnek z ognia, wlej mleko i dodaj goździki oraz startą na tarce lub pokruszoną drobno czekoladę, a następnie znów umieść na ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia się czekolady. Zdejmij z ognia.
Mleko skondensowane przelej do innego naczynia i zmiksuj z destylatem. Następnie połącz zawartość dwóch naczyń i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowy likier można podawać od razu lub przykryć i odstawić na 24 godz., dla zmacerowania. W drugim przypadku likier lekko podgrzej przed podaniem.
Można podawać z odrobiną skórki pomarańczowej lub szczyptą chilli.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
#browin #przepisy #destylacja #domowealkohole #pijzwykopem
Komentarz usunięty przez autora
@Browin: może głupie pytanie, ale serio pytam:
później miksować blenderem, czy mieszać łyżką?
ile z tego wyjdzie, 1,5 litra? A przy okazji, jaki rozmiar puszki?
@Browin: dokładnie o to chodzi Link? Bo widzę, że są słodzone i niesłodzone.
będę robił jutro, i pomyślałem, że na 8 marca będzie wyborne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Browin: zrobione :D z tym od razu to tak jak myślałem lekkie przegięcie, bo smakuje jak kakao ze spirytusem. Musi się przegryźć. Następnym razem dam też mniej goździków, bo czuć je dosyć intensywnie - ale to jeszcze sprawdze za około tydzień. No i wyszło z tej proporcji 1,5 L ( ͡° ͜ʖ ͡°)