Wpis z mikrobloga

Domowy likier czekoladowy - Grzanka

Składniki:
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 400 ml destylatu 95%
- 500 ml mleka zwykłego 2%
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżka świeżego masła
- 8 goździków
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przepis:
Puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do garnka z wodą. Gotuj przez dwie godziny. W tym czasie do garnuszka wsyp 3 łyżki stołowe cukru i upraż na karmel (cukier zmieni kolor na brązowy), cały czas intensywnie mieszając, aby się nie przypalił. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła, nie przerywając mieszania.

Szybko zdejmij garnek z ognia, wlej mleko i dodaj goździki oraz startą na tarce lub pokruszoną drobno czekoladę, a następnie znów umieść na ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia się czekolady. Zdejmij z ognia.

Mleko skondensowane przelej do innego naczynia i zmiksuj z destylatem. Następnie połącz zawartość dwóch naczyń i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowy likier można podawać od razu lub przykryć i odstawić na 24 godz., dla zmacerowania. W drugim przypadku likier lekko podgrzej przed podaniem.

Można podawać z odrobiną skórki pomarańczowej lub szczyptą chilli.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #destylacja #domowealkohole #pijzwykopem
Browin - Domowy likier czekoladowy - Grzanka


Składniki:
- 1 puszka słodkiego ml...

źródło: comment_pftQSPiKKdbrVZl4NdcNmWVN3N4qr5TK.jpg

Pobierz
  • 15
Puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do garnka z wodą.


@Browin: może głupie pytanie, ale serio pytam:


później miksować blenderem, czy mieszać łyżką?

ile z tego wyjdzie, 1,5 litra? A przy okazji, jaki rozmiar puszki?
likier można podawać od razu


@Browin: zrobione :D z tym od razu to tak jak myślałem lekkie przegięcie, bo smakuje jak kakao ze spirytusem. Musi się przegryźć. Następnym razem dam też mniej goździków, bo czuć je dosyć intensywnie - ale to jeszcze sprawdze za około tydzień. No i wyszło z tej proporcji 1,5 L ( ͡° ͜ʖ ͡°)