Jaka będzie kolejność strzałek? Teoretycznie fioletowy nie może przejechać razem z niebieskim, ale czy jakby zielony wjechał to czy byłoby to wymuszenie przy ewentualnej kolizji z fioletowym? #motoryzacja #prawojazdy
@gosu1000: Jak dla mnie niebieski, fioletowy, zielony. Zielony jest na drodze podporządkowanej, więc gdyby wjechał przed innymi to zdecydowanie byłoby to wymuszenie.
@Vasek: @MrWahacz: @skafi: bo zastanawia mnie, czy fioletowy może wjechać na skrzyżowanie, gdy za niebieskim jedzie jeszcze auto, tzn. chodzi mi o sytuacje w której fioletowy nie wie czy uda mu się pojechać zaraz za niebieskim
@gosu1000: Jeśli nie wymusi pierwszeństwa na tym drugim niebieskim to może, jeśli wymusi to nie może. Wszystko zależy od sytuacji, prędkości, odległości, warunków itp.
@gosu1000: jeśli oba niebieskie skręcają w prawo to fioletowy powinien czekać przed skrzyżowaniem a wówczas zielony może skręcić w lewo przed fioletowym ( zakładając, że zdąży bo pierwszeństwo przed nim ma fioletowy)
@skafi: dzięki za odpowiedz. Znalazłem takie coś na internecie, że nie ma czegoś takiego jak "pierwszeństwo" tylko obowiązek ustąpienia pierwszeństwa co z kodeksu oznacza:
ustąpienie pierwszeństwa – powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku
oraz (Oddział 7 - Przecinanie się kierunków ruchu)
#motoryzacja
#prawojazdy
oraz (Oddział 7 - Przecinanie się kierunków ruchu)