Wpis z mikrobloga

@Lrrr: przyda się dłużej, przynajmniej tydzień, a lepiej ze 14 dni. Nasionek nie odfiltrowywać, negatywnych wrażeń nie będzie jeśli się zabutelkuje z pakietem nasion wanilii
  • Odpowiedz
@BrowarPERUN: poczatkujacy here. Wrzucac dopiero po ustaniu pracy drozdzy tak jak w przypadku chmielenia na zimno, czy mozna troche wczesniej?

Podejrzewam ze czesc aromatu wanilli moze uciec wraz z ulatniajacym sie CO2, ale ja na cichej zazwyczaj trzymalem piwo tydzien, a nie 14 dni.
  • Odpowiedz
@Wafellini:
gdyby aromat wanilii uciekał łatwo w powietrze, to raczej nie byłby stosowany do wypieków ;)
Zdecydowanie lepiej stosować na zimno po ustaniu pracy drożdży i odstrzeleniu ich, ale z innych powodów: żeby wanilia nie została oblepiona przez drożdże i lepiej oddawała aromat i smak. Ale tutaj widać zależność - im dłużej, tym bardziej intensywnie piwo przechodzi wanilią, aczkolwiek trudno mi powiedzieć jaki jest optymalny czas ekstrakcji. Ja stosowałem 14-20 dni
  • Odpowiedz