Wpis z mikrobloga

@rasar: wydaje mi sie, ze nie. Nic sie owocom nie stanie jak poleżą dwa dniem bez drożdży. Jakie proporcje dajesz? Owoce dojrzałe? Przemroziles je? Ja juz jedno z pigwowca zrobiłem i wyszło przepyszne. Jedno z najlepszych jakie zrobiłem. Zamówiłem 5kg nowych owocow i bede puszczał następne;)
trochę kombinowałem bo zostało mi 2 kg pigwowca po obraniu, dodałem do tego ze 4 jabłka (wszystko zmieliłem), 2.5l wody + 70 dag cukru.

To na razie wszystko zamknę, a drożdzę zrobię w butelce :)
@Wychwalany: 2kg pociętego na plasterki pigwowca z usuniętymi pestkami i albedo, następnie mocno przemrozonego. Do tego 7l wody i 1,6kg cukru. Wyszło łącznie niecałe 10l wina. Przepyszne w smaku, lekko kwaskowate, bardzo orzeźwiające. Do tego bardzo klarowne. 2 miesiące spędziło w dymionie. Podarowałem kilka butelek znajomym i każdy mówi ze rewelacyjne.