Wpis z mikrobloga

@wypokmeister: @alex-fortune: (CC: @mortt )
Najśmieszniejsze jest to, że o ile o samym języku JavaScript można powiedzieć sporo złego, o tyle być może najgorsza w nim jest są... niskie kompetencje developerów. Ludzie kodują na pałę, bez znajomości języka, i po prostu nie wiedzą co robią. A potem dziwią się, że im nie działa.

To, o czym gadacie tutaj, praktycznie na pewno nie dotyczy samego języka JavaScript, wbrew temu co piszecie.
@mortt: Czego nie rozumiesz w "#!$%@? język"? Co mam Ci mówić, brak statycznego typowania, dziwne działanie operatorów, mocno wysokopoziomowy , nie oferuje z punktu widzenia ficzerów języka nic ciekawego, model obiektowy ( nawet nie wiem czy toto ma jakiekolwiek mozliwości wyprowadzania sobie interfejsów ? ) etc etc

@Sh1eldeR:

Najśmieszniejsze jest to, że o ile o samym języku JavaScript można powiedzieć sporo złego, o tyle być może najgorsza w nim jest
@alex-fortune:

Niski próg wejścia generuje sporo słabych ludzi w danym środowisku, tak samo jest w PHP chociażby.

Dokładnie.

Bynajmniej, ja dyskutuję o problemach z samym językiem, (...) nie odnosiłem się do OP, tylko apropo ogólnej specyfikacji języka i tego jak obecnie on działa.

Może są one zasadne (bo w języku JEST trochę słabych rzeczy), może nie -- nie wiem, bo na wszelki wypadek nie podałeś żadnych argumentów.

Słyszałem, że idzie to
@Sh1eldeR:

Może są one zasadne (bo w języku JEST trochę słabych rzeczy), może nie -- nie wiem, bo na wszelki wypadek nie podałeś żadnych argumentów.

Patrz wyżej, wymieniłem

ES2015 a.k.a. ES6 przyniósł ogromne zmiany. Największe od czasów ES3, a może największe w ogóle. Język zmienia się bardzo mocno. Znasz ES6 i późniejsze wersje, czy nie?

Nie będę kłamał, nie znam za dobrze. Pozwoliłem sobie przejrzeć i .. no, dupy toto ,przynajmniej
@alex-fortune: @mortt:
Akurat rozpatrywanie statycznego typowania jako wady to faktycznie jest widzimisię. Czyli coś kontrowersyjnego. Jedni uważają, że jest ono netto korzystne, drudzy... że wcale nie.

I mimo wielkiej liczby gównoburz nie udało się rozstrzygnąć, którzy mają rację.

JS (jak inne języki dynamiczne) ma bezpieczny system typów, dużo bezpieczniejszy niż np. C czy C++, gdzie można wyjechać gdzieś wskaźnikiem.

Przeciwnicy statycznej typizacji mówią, że daje ona zbyt małą wolność i
@alex-fortune:

Compile time correctness check chociażby. Jak ja mam to zrobić w JSie?

Z punktu widzenia programisty, JS nie jest językiem kompilowanym (mimo że środowiska wykonawcze go de facto kompilują).

Należysz po prostu do grupy zwolenników statycznej typizacji. Jakkolwiek każdy ma prawo do własnych preferencji (oczywiście), dobrze by Ci zrobiło gdybyś zauważył, że to nie jest obiektywnie "jedyna słuszna" opcja.

Jeśli chcesz uchronić się przed błędami, walisz kod linterem (fajne dla
Akurat rozpatrywanie statycznego typowania jako wady to faktycznie jest widzimisię. Czyli coś kontrowersyjnego. Jedni uważają, że jest ono netto korzystne, drudzy... że wcale nie.

@Sh1eldeR: Serio? Pokaż mi te zapalone dyskusje, bo last I heard, to wszystkie ważniejsze języki sa statycznie typowanie

Zresztą, te argumenty:

za bardzo utrudnia i spowalnia pisanie.

wizualny spam w kodzie

bardzo poważne, co tam jakies #!$%@? jak

stanowi ona dokumentację, ułatwia zadanie IDE i automatom i
@alex-fortune:

last I heard, to wszystkie ważniejsze języki sa statycznie typowanie

Choćby Python, Ruby, JavaScript i (;D) PHP nie są. W tej czwórce napisano mnóstwo kodu i dobrych appek i portali. Uważasz, że pierwsze dwa to #!$%@? zaprojektowane języki? (PHP pomińmy, a o JS w kontekście #!$%@?ści/#!$%@?ści sam nie wiem czy chcę rozmawiać :D)

bardzo poważne, co tam jakies #!$%@? jak

Może powinienem wyrazić się jaśniej. Nie chodzi mi o samą
Choćby Python, Ruby, JavaScript i (;D) PHP nie są.

@Sh1eldeR: PHP? Żartujesz? Język jest typowany statycznie - wszystkie parametry są typowane ( a wraz z PHP7 można też typować scalary - to była bodaj jedyna dziura ), a wszystkie wartości wewnątrz metod - zważywszy na to, że pochodzą albo z wyników innych metod, bądź alokacji z const value - mogą ulegać inferencji ( Trochę tak, jakbyś użył auto w C++ )
@alex-fortune:

PHP? Żartujesz? Język jest typowany statycznie - wszystkie parametry są typowane ( a wraz z PHP7 można też typować scalary - to była bodaj jedyna dziura ), a wszystkie wartości wewnątrz metod - zważywszy na to, że pochodzą albo z wyników innych metod, bądź alokacji z const value - mogą ulegać inferencji

Ostatnio jak sprawdzałem, to w PHP praktycznie tego nie używano. Ciekawe jaki % projektów można uznać za "statycznie
Ostatnio jak sprawdzałem, to w PHP praktycznie tego nie używano.

@Sh1eldeR: No ten.. u Ciebie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ciekawe jaki % projektów można uznać za "statycznie typowane". Nawet tych nowych.

Paczki w repozytoriach composera wygladaja stosunkowo dobrze, projekty w ktorych pracuje tez niezle

Dochodzi jeszcze kwestia dostępności nowych wersji PHP na serwerach. Nie wiedzieć czemu, kiedyś przynajmniej bywał z tym problem.

Wystarczy PHP 5 dowolne xD