Wpis z mikrobloga

O MATKO BOSKA TYLE WÓDKI ZMARNOWAŁA HURR DURR (°°

Przygotowania do Świąt już się u mnie zaczęły - w słoiku widzicie zaczątek nalewki piernikowej. Jedna butelka powędruje również do wylosowanego przeze mnie w #wykopoczta Mireczka (obserwuję Cię, bądź czujny ()).

#gotujzwykopem

Dla chętnych przepis:

Składniki
garść anyżu gwiazdkowego (50 g)
2 laski cynamonu cejlońskiego
1 laska wanilii
5 ziaren kardamonu
4 goździki
0,5 l wódki
0,5 szklanki miodu
1 szklanka wody

Przygotowanie:
Laskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć miąższ, ziarenka i wrzucić do słoja. Dosypać anyż gwiazdkowy, goździki, kardamon oraz cynamon rozgnieciony na kawałki tłuczkiem. Wszystko zalać wódką. Zakręcić lub dobrze przykryć słój i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Co kilka dni dobrze jest potrząsnąć słojem. Po dwóch lub trzech tygodniach odcedzić przyprawy. W garnku zagotować wodę i wlać do niej miód. Na bardzo małym ogniu podgrzewać miód, aż stworzy z wodą w miarę jednolity płyn. Przestudzić i przecedzić przez gazę lub gęste sito. Można nie przecedzać, ale wtedy nalewka na dnie będzie mętna. Wodę z miodem wystudzić i dodać korzennego alkoholu ze słoja. Wymieszać, zostawić w większym, zakręcanym naczyniu na jeden dzień, a potem rozlać do butelek.

Źródło przepisu
Pobierz piglet - O MATKO BOSKA TYLE WÓDKI ZMARNOWAŁA HURR DURR (╯°□°)╯︵ ┻━┻

Przygotowania ...
źródło: comment_eTUgDfzvU6f0780NHUWABE6aVeboKW0m.jpg
  • 10