Wpis z mikrobloga

#gryplanszowe
Mirki, jaka gre polecacie na start dla dwoch osob (opcjonalnie dla 4)? Tak, zeby fabula nie byla jakas mocno zawila, zasady w miare szybkie do ogarniecia.
W zasadzie zero upodoban, a Monopol to jedyna planszowka w jaka gralem. :(
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@milvanb: ostatnio z niebieskim graliśmy w Abyss, całkiem fajna, ale trzeba mocno sie wczytać w zasady gry, bo instrukcja momentami jest nieprecyzyjna.
Dobra opcja jest tez Munchkin, ale to nie jest gra dla nerwowych ludzi - można sie przy niej ostro pogryźć :)
Oprócz tego na więcej osób bardzo polecam Dixit, można grać nawet z dzieciakami.
  • Odpowiedz
@milvanb: Najlepsza gra dla 4 osób , bierzesz karteczki wypisujesz na nich osoby (batman , yeti , Chopin , Trump co tam chcesz ) nalepiacie sobie na czoło i każdy próbuje zgadnąć co ma na czole ale można odpowiadać tylko tak lub nie - gra stara jak świat ale wciąż bawi poza tym spróbuj "magia i miecz" , jenga , p---r , 3-5-8 , scrabble ,
  • Odpowiedz
@milvanb: jeśli tylko Monopol to dobrze zacząć od czegoś z wielkiej trójki gatewayów czyli gier na początek: Carcassonne, Wsiąść do pociągu, Catan,
  • Odpowiedz
@Toniezarzutka: dzieki za liste! :)
@bialapodlaska78: 3-5-8 to byla gra mojego dziecinstwa, ale juz nie pamietam zasad wiec ciezko mi wrocic, tym bardziej wytlyumaczyc komus zasady. Scrabble wiadomo, wiele godzin za mna, ale szukam czegos nowego
@antros: juz sie naczytalem duzo o pociagu i mozliwe, ze sie skusze - zapowiada sie dobrze :)
  • Odpowiedz
@milvanb: Olej Kolejkę i Catan. Pierwsze nudne, drugie nie nadaje się na 2 graczy. Podobnie Munchkin. Za 200 PLN możesz już kupić coś konkretnego. Ale ja bym zaproponował zestaw kilku gier:
- Tajniacy (około 50 pln) bardzo prosta gra, da się grać zarówno w 2 jak i w 4 osoby. Emocjonująca i zabawna. Rozkładasz 25 haseł z różnymi wyrazami (pies, kość, jezioro itp.) i jedna osoba ma kartę na której jest
  • Odpowiedz