Wpis z mikrobloga

Czy ktoś miał problemy z baterią w #kindle? Ja swojego Paperwhite II kupiłem ponad 2 lata temu. Nie jestem jakimś nałogowym czytelnikiem, część książek i tak czytałem na papierze, ale generalnie z kilkanaście książek na nim przeczytałem. Czytnik potrafił sobie przeleżeć po kilka miesięcy, był w użyciu 1-2 miesiące, potem znów do szuflady i tak w kółko. Nie było problemów, ładowałem go i z 3-4 tygodnie lajtowo trzymał, oczywiście bez wi-fi. Ostatnio mieszkam poza domem i pomyślałem, że czytnik mi się przyda jak będę u siebie, toteż po jakiś 3 miesiącach nieużywania, postanowiłem naładować baterię i wrzucić nową książkę. Baterie naładowałem na full, książkę zrzuciłem i czytnik na kilka dni zostawiłem na biurku, bo i tak wtedy nie czytałem. To były nie wiem, 3 dni i kiedy chcę opuszczać dom i przeczytać książkę, na ekranie widzę symbol rozładowanej baterii. Co #!$%@?? Jak? Dzisiaj znowu, naładowałem Kindla na full, praktycznie z niego nie korzystałem a tu już pół baterii. Gwarancja raczej mnie nie obowiązuje, do tej pory urządzenie działało bez zarzutów, a tu z dupy pada mi po 2 dniach nie używania, bez wi-fi, bez podświetlenia, z praktycznie wolną całą pamięcią. Ktoś tak miał?
#kindle #ebook #pytanie #czytniki #ksiazki #amazon #ebooki #czytajzwykopem
  • 4
  • Odpowiedz
@sil3nt: Mój PW2 ma 3 lata i nie mam problemów z baterią. Może jakaś pechowa książka, zapętla się na jej indeksowaniu i przez to zjada baterię. Próbowałeś restart.
  • Odpowiedz
@sil3nt: miałem ten sam problem tydzień temu. Wymieniłem baterię i kindle mi zaczął trzymać cały dzień zamiast 3 godzin. A pomogło na dobre dopiero zaktualizowanie oprogramowania. Od tamtej pory kindle działa i ma się dobrze. Podobno w którejś wersji oprogramowania był jakiś błąd z indeksowaniem.
  • Odpowiedz
@sil3nt: spróbuj wyszukać książkę, wpisz jakiś losowy ciąg znaków - ksiązka ktora się wyświetli w szukajce zżera baterię.

a tak poza tym to nawet jak nie używasz kindle, to powinieneś raz na jakiśczas go uruchomić, zobaczyć stan baterii i naładować. Nie powineneś dopuszczać do takich sytuacji, gdzie czytnik leży 3 miesiące i nic z nim nie robisz - on ma takie same ogniwa jak każdy inny sprzęt
  • Odpowiedz