Aktywne Wpisy
tylko_pytam +154
Wytłumaczcie mi coś. Blok z tamtego roku w jednej z centralnych dzielnicy miasta, gdzie 15k za metr. Wynajem pewnie pod 4k. I u prawie wszystkich sąsiadów na piętrze buty wystawione na korytarz. To jest jakaś nowa moda? Dla mnie to wieśniactwo. U was też tak ludzie robią? Przecież każde mieszkanie ma tam przedpokój. A może to coś specyficznego dla #wroclaw ?
#nieruchomosci #patologiazewsi #patologiazmiasta
#nieruchomosci #patologiazewsi #patologiazmiasta
hadrian3 +310
Wąchanie fotela to są dziecięce igraszki dla nas niuchaczy. Zabawa się zaczyna, gdy np. uśmiechnęło się do ciebie szczęście i macie w robocie jedno WC koedukacyjne na kilka biur. Krążysz wtedy tylko wkoło jak sęp czekający na padlinę, aż wreszcie ta najlepsza dupka pójdzie na dłuższe posiedzienie do kibelka i wbijasz zaraz po niej. Czasem wymaga to nie lada cierpliwości, ale nagroda rekompensuje wszystko. Zamykasz za sobą drzwi i już wiesz, że
Zabutelkowałem własnie swoje pierwsze świąteczne. Na efekty końcowe poczekam do świąt, ale pochwalić się już trzeba. To moja 7 warka i pierwsza (oprócz zestawu startowego) z czyjejś receptury - dokładnie receptury od @MrPickles pod linkiem http://www.wykop.pl/wpis/19794331/#comment-70569861.
Surowce zamówione w #twojbrowar, szanuję za opisanie co do czego zalecane, jaki max zalecany zasyp (niestety nie każdy sklep to posiada). Sam proces zacierania i warzenia przebiegł raczej bezproblemowo, pierwszy raz dawałem przyprawy, więc może jakieś głupoty popełniłem (jak wyciąganie większości przypraw sitkiem przed samym chłodzeniem ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Piwo w 2 tygodnie przefermentowało z 16 do <6 BLG, pokryło się mniej więcej z testem fermentacji, a że jestem niecierpliwy to już zabutelkowałem nie czekając na ew dalszą fermentację. Piwo daje na razie dość ostro przyprawami, chyba kardamon i anyż na pierwszym planie. Wanilia i cynamon gdzieś daleko w tle. Na święta powinno być ok
W każdym razie nigdy więcej nie będę sypać glukozy prosto do butelki, za dużo czasu schodzi no i ten cukier na szyjce.. Tylko syrop cukrowy.
Następne w planach są porter bałtycki (w końcu mam piwnicę) i jakaś brett ipa - chyba, że mi zdejmą promocje, to może coś innego ;) Chcę też przy okazji poeksperymentować z brewkitem - podzielić warkę stouta coopersa na pół, jedną połówkę fermentować s-04, a drugą drożdżami z brewkitu. Eksperymentujecie w ten sposób? Popróbowałbym też przy zacieraniu różnych wersji, ale samo zacieranie trwa za długo jak na takie zabawy, przy fermentacji aż tyle czasu nie trzeba
Daj sobie spokój z fermentowaniem brewkitu różnymi drożdżami. Poza tym to tylko stout, gdzie drożdże mają za zadanie zeżreć cukier i jak najmniej pozostawić po sobie śladu, więc żadnej różnicy nie odczujesz.
Chcesz cieszyć się własnym piwem to warz tylko z zacieraniem, a gotowymi recepturami możesz wspierać się na piwo.org, bo warzenie z brewkitów/ekstraktów i tak znudzi się Tobie prędzej czy później. Warzenie ze słodów na pewno wymaga więcej czasu w