@sajganpl: Chodzi o to ze rekuperator i kocioł są z tej samej firmy. spięte są kablem poprzez ebus gdzie komunikują się między sobą. Steruję oba urządzenia z jednego sterownika Calormatik 470. Na sterowniku ustawiam min stopień pracy rekuperatora czy ustawiam max dopuszczalną wilgotność. Gdy załączę przewietrzenie domu rekuperator wyłącza kocioł aby niepotrzebnie nie grzał. to tak na szybko
@sajganpl: Ogólnie to polecam rekuperator. Jeśli jeszcze masz możliwość zrobienia instalacji to rób. Świetna jakość powierza, cały czas świeże, brak obcych zapachów, brak wilgoci, łazienka bez zaparowanych luster. No i najważniejsze - odzysk ciepła. Odczyt na szybko : temp. pow.zużytego - 20,5; temp. pow.dostarczanego - 18,5; temp pow. na zewnątrz - 1,5
@Krizz: dzieki, rekuperator zostal juz uwzgledniony w projekcie, projekt instalacji tez juz mam. Niestety nikt nie poinformowal mnie o takim rozwiazaniu, ze mozna spiac kociol z rekuperatorem. Tak wiec dzieki, dobrze wiedziec. Budowa w przyszlym roku wiec jeszcze troche czasu mam zeby wszystko ogarnac.
@sajganpl nie stawiaj kominów bo to strata kasy. Ja postawiłem bo tak jakoś nie wierzyłem w rekuperację. Teraz hydraulik wycenia mi kocioł i mówi po co ceramika w kominie do kotła. Taniej było by przez ścianę. Czyli 5 tys w błoto. Komin tylko do kominka oczywiście z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz.
Cały dom w podłogówce 170m2