Wpis z mikrobloga

Jakiej klasy konsystencji najlepiej zamówić beton C8/10, na wylanie, na gruncie, podłogi w garażu? Gruszka podjedzie pod garaż i wyleje to z rynny, maksymalny wysięg to 2m czyli w połowie pomieszczenia. Chodzi mi o jak najbardziej sprawne rozprowadzenie tego samemu, żeby nie wypluć płuc. Ilość betonu to 2m3 na 17m2.
#budownictwo #zrobtosam #beton #pytanie
  • 7
  • Odpowiedz
@kujop: wychodzi 11cm..
zbroisz ją jakoś? czy lejesz jak leci?
co masz pod spodem?
garaż wolnostojący?
grunt przemarzający?
garaż ogrzewany?

przemyślałbym jednak C20 ze zbrojeniem rozproszonym lub prostym zbrojeniem stałym. Cena niewiele większa, wytrzymałość 2 razy większa.
  • Odpowiedz
@chodzewmoro: Planuje nie zbroić. Podłoże to zagęszczony piasek chcę na to dać folie budowlaną i zalać to tym B10 . Wcześniej była "posadzka" betonowa- gówno w rękach się kruszyło a miało 15cm grubości. (garaż z głębokiego PRL). Wynajmuję ten garaż i nie chcę jakoś bardzo inwestować. Planuję tam warsztat- majsterkownie z motocyklami więc wytrzymałość nie musi być jakaś mega.
  • Odpowiedz
@kujop: Moim zdaniem powinieneś wziąć beton trochę wyższej klasy(przynajmniej c12/15) i poprosić operatora aby nie był zbyt gęsty oraz zrobić sobie z deski narzędzie jakie stosują pracownicy na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=Qo7oWTk2jc0 (do rozprowadzenia wstępnego lepiej nadają się grabie niż łopata).Jak beton będzie rzadszy to łatwiej go rozprowadzisz a ponieważ dodanie wody go osłabi to lepiej wziąć wyższej klasy.
  • Odpowiedz