Wpis z mikrobloga

#pomocy #pytanie #pytaniedoeksperta #hydraulika no i #kaloryferboners

Mireczki, mam problem z grzejnikiem! A nawet z trzema.

Otóż grzejnik ze zdjęcia (tak jak i dwa inne) nie grzeje, a w zeszłym sezonie grzał. Jest to stary żeliwny grzejnik, do którego majstry kiedyś zamontowały mi te zawory odcinające dopływ i odpływ (najgorszy pomysł ever). Kaloryfer rzecz jasna odpowietrzyłem, jednakże on dalej nie chce grać. Jeżeli odkręcę tą nakrętkę zaznaczoną zieloną strzałką (do odpowietrzania) i upuszczę trochę wody z grzejnika, to rura dopływu (zaznaczona na czerwono) się nagrzewa, czyli podaje ciepłą wodę. Problem jest taki że gdy zakręcę odpowietrznik, woda nie przepływa przez kaloryfer i jest on dalej zimny. Wszystkie trzy kaloryfery przedstawiają takie samo zachowanie, podczas gdy pozostałe trzy w mieszkaniu grzeją w najlepsze.

Próbowałem kombinować z tymi zaworami, które cały czas były ustawione na OTWARTE, ale myślałem że może coś się z nimi porobiło i robiłem różne kombinacje na zasadzie zamknięty odpływ i otwarty dopływ, otwarty odpływ i zamknięty dopływ i zamknięte oba. Nic się nie zmienia, woda dalej nie krąży przez kaloryfer.

Czego może to być wina? Może to pokrętło od termostatu? Również z nim kombinowałem, ale nic to nie zmienia. Nie znam się za specjalnie na tych grzejnikach, a ze spółdzielni kogoś mogą przysłać za ponad tydzień, a ja tu marznę.

Kolejna fotka w komentarzu niżej.
einz - #pomocy #pytanie #pytaniedoeksperta #hydraulika no i #kaloryferboners

Mirec...

źródło: comment_BwHM601Pr68iUGzq4IEQuFzcdjh2Mz8b.jpg

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@einz: o panie, kto daje zwykłe zawory kulowe z raczka do grzejników ( )

jesli jest odpowietrzony to wina może być tylko w głowicy (tej z danfossa). ewentualnie może pompa obiegowa się z-----a (o ile nie jest to grawitacyjnie podłączone)
  • Odpowiedz
@einz: Ściągnij termostat po prostu. On powinien być nakręcony na głowicę. Także jak go ściągniesz to automatycznie zawór będzie w pozycji otwartej maksymalnie.
Ten termostat powinno się dać po prostu odkręcić.
  • Odpowiedz
@einz: te zawory to imo najlepszy pomysł ever ! możesz sobie zdjąć ten grzejnik i założyć inny ( bez tego p---------a wskaźnika-podzielnika ), ten co jest chowasz w piwnicy i grzejesz na maksa = profit, a ogólnie co do niegrzania to molestuj spółdzielnie bo bankowo instalacja zapowietrzona
  • Odpowiedz
@stefankot: Tak, tylko że wg. spółdzielni to jest nielegalne i za każdym razem jak ich wzywam to mi majster p------i że powinien to zgłosić i muszę go przekupywać. Dlatego sam staram się to ogarnąć.
  • Odpowiedz
@einz: A ta śruba to jest element termostatu czy jest 'scalona' z rurką? Bo nie widać na zdjęciu dokładnie. Ale jest dosyć spora i raczej w głowicach takich nie dają. Jeżeli jest scalona z rurką to bym jej nie ruszał.
  • Odpowiedz
robiłem różne kombinacje na zasadzie zamknięty odpływ i otwarty dopływ, otwarty odpływ i zamknięty dopływ i zamknięte oba.

@einz: Nie zrobiłeś kombinacji otwarty dopływ i odpływ. A to jedyna działająca.
  • Odpowiedz
@agnad: @johnlocke-89: do was jest zdjęcie, zdjąłem termostat ale nic się nie zmieniło, mam tutaj coś pozmieniać? Odpaliłem sobie filmik na youtube ale nie rozumiem do końca jak to ustawiać

@piotreek88: odpowietrzałem tą nakrętką z pierwszego zdjęcia, zaznaczoną zieloną strzałką, jak mniemam, dobrze :D powietrze schodziło ale już nie schodzi, a dalej nie grzeje.

@zakowskijan72: NIE JESTEM AŻ TAKIM DEBILEM XD

@piotreek88:
einz - @agnad: @johnlocke-89: do was jest zdjęcie, zdjąłem termostat ale nic się nie ...

źródło: comment_j8J4bWQETC5riVZbBAuSq4CFOrjGW5Ob.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@einz otwarte musi być i zasilanie i powrót a nie jeden zamknięty a drugi otwarty. Może poszczególne piony nie grzeją, dopytaj sąsiadów czy u nich wszystko jest ok
  • Odpowiedz
@Igrekpl: Ja wiem że oba muszą być otwarte, ale gdy oba otwarte zawory były a dalej nie grzało to zacząłem kombinować z innymi wariantami. Podczas odpowietrzania albo upuszczania wody z kaloryfera, rura doprowadzająca się nagrzewa, czyli jest ciepła woda w pionie, ale nie płynie przez grzejnik.
  • Odpowiedz
@johnlocke-89: Tak robiłem! Odpowietrzałem aż nie zaczęła lecieć woda. Było to trzy dni temu, a że dalej nie grzeje, to odkręciłem odpowietrzenie i pozwoliłem wylatywać wodzie przez minutę. Po tym czasie rura dopływu się nagrzała czyli zaczęło uzupełniać brak wody w grzejniku ciepłą wodą, z instalacji. Oczywiście dopływ i odpływ otwarte są :( Diabelny grzejnik.
  • Odpowiedz
@einz nie masz odpowietrznika na drugim końcu?
Jak robisz odpowietrzanie, to zamknij górę, otwórz dół i poczekaj aż powietrze ujdzie.
Kryzowanie jest na 6, powinno być ok.
  • Odpowiedz
@piotreek88: Nie ma odpowietrznika na drugim końcu. Odpowietrzałem tak że zamykałem górę a dół był otwarty, tak jak Pan na youtube przekazał.
  • Odpowiedz