Wpis z mikrobloga

Kilka miesięcy temu wbrew wiekszosci wykopowej krytykowałem zalecenie Macierewicza, który odwołał asyste honorową z uroczystosci pod grobem czerwonoarmistów poległych w styczniu 1945 podczas walk o Warszawę.
Pisałem, że i tak nikt w Polsce o tym, że taka asysta jest nie wie, wiec utrzymane jej nic nam nie odbiera. A Rosjanie zrobili z tego aferę gdy jej zabrakło.
Mija kilka miesiecy i Macierewicz jakby zmiękł, bo rosyjska telewizja ( nie mogę znaleźć polskich informacji o tym pogrzebie) z wyraźnym zdziwieniem pokazała kompanie honorowa asystującą przy pochowaniu radzieckich pilotów, których bodaj w zeszłym roku wydobyto ze znalezionego w bagnie samolotu.
Ironią jest to, że lotnicy zgineli właśnie w operacji zajmowania Warszawy czyli podobnie jak ci, którym aststy odmówiono na poczatku roku.
Uroczystosci z pompą, zaproszono rodziny z Rosji.
Może znaczenie mieć fakt, że jeden z lotników miał polskie pochodzenie (tak podawały niektóre źródła).
Co ciekawe w filmiku jest mowa o tym, ze ma być w Polsce wybudowany pomnik poświecony poległym sowieckim lotnikom.
No to ja już nie wiem czy usuwamy poradzieckie pomniki czy budujemy.

PS. Ciekawe czy odczytano apel smoleński skoro Antek asystę honorową przydzielił.

https://www.youtube.com/watch?v=n1sG_54ODvs

#rosja #rosyjskiemediaopolsce
szurszur - Kilka miesięcy temu wbrew wiekszosci wykopowej krytykowałem zalecenie Maci...

źródło: comment_N6RLMQiJZP7pfgL3DqAvpbahWUVUaS8p.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz