Wpis z mikrobloga

Czy jest tutaj ktoś, kto się zna na konfiguracji sieci? Mam DSLa od TP z czterema adresami IP (adres sieci, brama, użytkowy, rozgłoszeniowy). Dostałem od nich jakiś routero-modem ADSL ZYxela. Trochę boję się tej marki :-P, jestem na etapie dokupienia jakiegoś mocnego routera z VPNem, ale nie o to, póki co, chodzi.
Moje pytanie brzmi: jak według Was najlepiej skonfigurować połączenie ZYXEL <=> MÓJ ROUTER <=> RESZTA SIECI, aby mój router otrzymał publiczny, stały IP (użytkowy)?

Myślałem o dwóch rozwiązaniach, pierwsze:
Ustawienie ZYXELa w tryb bridge, wpięcie numerycznego portu w port WAN w moim routerze, a następnie ręczne przypisanie IPków (główny routera to użytkowy, bramą brama).
Pytanie czy będę mógł ustawić go w tym trybie - jeszcze nie sprawdzałem jego panelu administracyjnego.

Drugie:
Brak zmiany trybu, a następnie wpięcie w port numeryczny w moim routerze. Adresacja całego LANu jednolita - Z ZYXELem włącznie. Wtedy jestem chyba skazany na podwójny NAT i brak zewnętrznego IP na moim routerze? Obawiam się, że w takim przypadku VPN będzie nie do skonfigurowania...

Perfekcyjnym wyjściem byłoby posiadać wyłącznie modem ADSL od Orange, który tylko wpiąłbym w port WAN w moim routerze, no ale niestety takiej możliwości chyba nie ma, nawet gdybym samodzielnie kupił sobie modem?

Trochę się w tym gubię, ale chyba jestem na dobrej drodze. Słucham rad :>.
#sieci #lan #router #switch
  • 3
@Smartek: Jak kojarzę DSL z czasów SpeedStreamów Siemensa to adres bramy miał właśnie Speedstream, czyli w twoim przypadku Zyxel, na swoim routerze ustawiasz po prostu adres użytkownika no i oczywiście bramę i maskę (z tego co widzę to maska 255.255.255.252, zgadza się?)
Jak dawali Cellpipe to podłączając urządzenie do niego z DHCP dostawałem jakiś lokalny adres z puli 10.x.x.x, przy czym wtedy adres publiczny to był bramy, a jak ustawiałem ręcznie