Aktywne Wpisy

mirko_anonim +23
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Piszę najpierw tutaj, w poniedziałek lecę rozmawiać z papugą ale chcę poznać opinie osób, które może przerabiały temat.
Posiadam psa z lękiem separacyjnym (3 letni). Pies niestety jest zwierzakiem "covidowym" tj. wychowywany od szczeniaka z osobą pracującą zdalnie (do teraz), który przez to nie był przyzwyczajony do długich rozstań z człowiekiem. Trenowaliśmy wyjścia symulowane na 10/15/30/60+ minut w formie treningu ale nie odwzoruje to normalnego wyjścia na 8h do
Piszę najpierw tutaj, w poniedziałek lecę rozmawiać z papugą ale chcę poznać opinie osób, które może przerabiały temat.
Posiadam psa z lękiem separacyjnym (3 letni). Pies niestety jest zwierzakiem "covidowym" tj. wychowywany od szczeniaka z osobą pracującą zdalnie (do teraz), który przez to nie był przyzwyczajony do długich rozstań z człowiekiem. Trenowaliśmy wyjścia symulowane na 10/15/30/60+ minut w formie treningu ale nie odwzoruje to normalnego wyjścia na 8h do

Doszedłem do ściany w życiu i nie wiem co dalej. Szukam pomysłów. Mam prawie 26 lat i właśnie wróciłem z miasta TOP 5 mieszkać do mamy. Ostatni rok spędziłem w Gdańsku gdzie przeprowadziłem się za pracą. Ze względu na rosnące koszty wróciłem do mojej mamy mieszkać za darmo w mieście 200k ludzi. Zarabiam 5 000 netto. Nie mam dziewczyny, nie dostałem mieszkania od rodziców, jedyny plus to taki, że mogę pracować zdalnie

Moje pytanie brzmi: jak według Was najlepiej skonfigurować połączenie ZYXEL <=> MÓJ ROUTER <=> RESZTA SIECI, aby mój router otrzymał publiczny, stały IP (użytkowy)?
Myślałem o dwóch rozwiązaniach, pierwsze:
Ustawienie ZYXELa w tryb bridge, wpięcie numerycznego portu w port WAN w moim routerze, a następnie ręczne przypisanie IPków (główny routera to użytkowy, bramą brama).
Pytanie czy będę mógł ustawić go w tym trybie - jeszcze nie sprawdzałem jego panelu administracyjnego.
Drugie:
Brak zmiany trybu, a następnie wpięcie w port numeryczny w moim routerze. Adresacja całego LANu jednolita - Z ZYXELem włącznie. Wtedy jestem chyba skazany na podwójny NAT i brak zewnętrznego IP na moim routerze? Obawiam się, że w takim przypadku VPN będzie nie do skonfigurowania...
Perfekcyjnym wyjściem byłoby posiadać wyłącznie modem ADSL od Orange, który tylko wpiąłbym w port WAN w moim routerze, no ale niestety takiej możliwości chyba nie ma, nawet gdybym samodzielnie kupił sobie modem?
Trochę się w tym gubię, ale chyba jestem na dobrej drodze. Słucham rad :>.
#sieci #lan #router #switch
Jak dawali Cellpipe to podłączając urządzenie do niego z DHCP dostawałem jakiś lokalny adres z puli 10.x.x.x, przy czym wtedy adres publiczny to był bramy, a jak ustawiałem ręcznie