Wpis z mikrobloga

Hey Mirki.
Mam okazję wyjazdu za niecałe dwa tygodnie do Kijowa, ale nie mam juz waznego paszportu. Na wyrobienie normalnego nie ma juz chyba czasu, więc w grę wchodzi tylko tymczasowy.
Moje pytanie to czy sama rezerwacja biletu będzie wystarczającym powodem dla urzędnika na akceptację mojego wniosku?

Z tego co wyczytałem na stronie MSZ to:

Paszport tymczasowy może być więc wydany w sytuacji zajścia zdarzenia losowego i konieczności pilnego wyjazdu do Polski lub innego kraju będącego miejscem stałego zamieszkania obywatela polskiego. Składając wniosek paszportowy należy przedstawić potwierdzenie danego zdarzenia (akt zgonu, zaświadczenie ze szpitala, zgłoszenie z policji o kradzieży dokumentów,rezerwację biletów).

Miał ktoś do czynienia z podobną sytuacją i może mi coś podpowiedzieć?
Dzięki.

• 7
Paszport tymczasowy może być więc wydany w sytuacji zajścia zdarzenia losowego i konieczności pilnego wyjazdu do Polski lub innego kraju będącego miejscem stałego zamieszkania obywatela polskiego.

@Ted_Sticker: nie dostaniesz ze swojego powodu tymczasówki! Ukraina nie jest miejscem Twojego stałego zamieszkania. Tymczasowe najczęściej są wydawane poza granicami PL, np. jak Ci ukradną, żeby jakoś móc wrócić.

Staraj się o tryb przyśpieszony na zwykły paszport.