Wpis z mikrobloga

Pisząc nową notkę na Manuał Zielarski, tak zirytowałem się, że skasowałem materiał z przyrzeczeniem, że nie będę komentował głupot. Poszło o popularny obecnie czystek, któremu to przypisuje się niewiarygodne właściwości, począwszy od naprawy DNA aż po leczenie boreliozy, Alzheimera i raka. Owszem, są jakieś badania in vitro, mówiące o możliwych właściwościach antybakteryjnych oraz antywirusowych, ale to jest IN VITRO i nigdy nie można tego przekładać na IN VIVO. Nie znam ani jednego badania klinicznego, mówiącego "tak, czystek pomaga w tym i w tamtym". Nie ma NIC takiego, zatem wszelkie rozważania nad czystkiem należy wyrzucić na śmieci. Tak kończy się oto rozpasanie w segmencie zielarstwa. Nędzna Polska Izba Zielarsko-Medyczna nad niczym nie panuje, powinno się ją od dawna zaorać i przywrócić rangę zielarstwu taką, jak im się należy. Czyli zioła wyrzucić ze sklepów (z Lidlów, Biedronek, Auchanów), przywrócić je sklepom zielarsko-medycznym a pracować w nich powinny jedynie osoby po studiach. Skończy się wtedy El Dorado głupców i idiotów żerujących na nieświadomych niczego klientach. Powinno być jak w Niemczech albo Szwajcarii a nie jak w Polsce, bo oczywiście w Polsce jak w lesie i nie może nic być zrobione tutaj tak jak należy. / Musiałem z siebie to wyrzucić.

#ziola #fitoterapiawojenna #fitoterapia
  • 1