Wpis z mikrobloga

@KwadratowyPomidor2:
Po lewej jest wykres kto kopie i utrzymuje sieć. Różne firmy oraz organizacje dzięki czemu jest zdecentralizowana sieć. Po prawej jakiego oprogramowanie używają. W utopijnej wersji wszyscy górnicy powinni używać jednej wersji, ale jak pracują nad innymi wersjami to nie ma tragedii. Może coś lepszego wymyślą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@zawszespoko: @KwadratowyPomidor2: No, troszkę "przekolorowana" ta sytuacja. Zdecydowana większość wykresu po lewej stronie to Chiny. Nie wiadomo dokładnie gdzie stoi sprzęt, ale jeśli rząd ChRL zdecyduje, że kopanie jest nielegalne, albo wymyśli coś równie kreatywnego (jak np. DOINWESTUJE kopalnie by wesprzeć dalszą centralizację) to bezpieczeństwo i wolność BTC będzie poważnie zagrożone.

Jeden rząd może w teorii przejąć całą sieć.
  • Odpowiedz
@zawszespoko: Sam fakt, że musimy się tak zapewniać, nie świadczy dobrze o BTC.

Nie zrozum mnie jednak źle. Lubię ten projekt, wierzę w niego i mam w nim całkiem sporo środków. Nie traktuję jednak tej inwestycji jako pewniak. Nie jest to coś, co mógłbym kupić i zapomnieć na lata (przy dużej kwocie inwestycji). Tak więc moją wiarę, zakrapiam dużą dawką ostrożności i na bieżąco monitoruję wszystko co się dzieję. Nie
  • Odpowiedz
@Ancro: Pewnie, to jest wciąż eksperyment i wszystko może pójść źle. Super jest jednak to, że ludzie na całym świecie patrzą na ręce każdemu kto przy tym majstruje. Nigdy wcześniej nie było takiej transparentności.
  • Odpowiedz