Wpis z mikrobloga

@OCISLY: tekst Muska z pamiętnej, niedawnej konferencji, na temat tego, że promieniowanie kosmiczne nie jest tak wielkim problemem i zagrożeniem jak twierdzi wielu specjalistów w tej dziedzinie było jednym z najgłupszych zdań wypowiedzianych przez niego jakie słyszałem. Co tam promieniowanie, lecim na marsa w puszce z aluminium! ( )
@fan_krawczyka: @dzangyl: Czy przypadkiem warstwa złożona z wody jako element ścian w statku nie niwelowałaby tych skutków? Z tego też co słyszałem warstwa złożona z ołowiu ma jeszcze lepsze rezultaty. Można byłoby wówczas takich astronautów na czas burzy słonecznej umieszczać do takiego pomieszczenia.
@OCISLY: ja tego nie napisałem. Przywołałem jedynie wypowiedź Muska z konferencji, która jest faktem. Każdy może sobie znaleźć i posłuchać tego jak bagatelizuje ten ogromny problem. O żadnych osłonach nie mówił, więc i ja o tym nie piszę. Ponadto te 3 miesiące to jedynie przy najlepszym ustawieniu planet, średnio wychodzi 4-6 miesięcy.

Ty przywołujesz domysły, ja opieram się na faktach, inaczej dyskusja nie ma sensu.
@Zabatrawiasta: woda wystarczy. Ołów nie jest najlepszym pomysłem, dobrze zatrzymuje promieniowanie radioaktywne z rozkładu pierwiastków promieniotwórczych ale z wysokoenergetycznym promieniowaniem kosmicznym nie radzi sobie już tak dobrze (do tego duża masa). Zwykłe H2O (lub wodór) jest tutaj najlepszym rozwiązaniem. Jednego i drugiego powinno być na statku pod dostatkiem, potrzeba tylko aby zbiorniki okalały cały pojazd.

Musk jednak nie wspomniał o takich osłonach nawet słowem, jedynie wyśmiał cały problem.
woda wystarczy. Ołów nie jest najlepszym pomysłem, dobrze zatrzymuje promieniowanie radioaktywne z rozkładu pierwiastków promieniotwórczych ale z wysokoenergetycznym promieniowaniem kosmicznym nie radzi sobie już tak dobrze. Zwykłe H2O (lub wodór) jest tutaj najlepszym rozwiązaniem. Jednego i drugiego powinno być na statku pod dostatkiem, potrzeba tylko aby zbiorniki okalały cały pojazd.

@dzangyl: No więc w czym problem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@dzangyl: Mówiąc że to żaden problem myślę że chodziło mu o to że na Marsie są większe problemy niż promieniowanie i tak jak sam napisałeś zbiorniki z wodą wystarczą żeby się przed nim uchronić. Zdecydowanie większym problemem niż promieniowanie na Marsie będą globalne burze piaskowe albo zapewnienie stałego źródła energii. To drugie można rozwiązać stawiając tam reaktor
Hej tutaj jest lista skrótów, które pojawiły się do tej pory w tym wpisie i jego komentarzach.

ISS - International Space Station – Międzynarodowa Stacja Kosmiczna – międzynarodowy, zamieszkały satelita, umieszczony na niskiej orbicie okołoziemskiej.
OCISLY - Of Course I Still Love You (Marmac 304) – “Oczywiście, że wciąż cię kocham” – Pseudonim barki ustawianej na Atlantyku, służącej jako lądowisko dla pierwszego stopnia rakiety. Następca JRTI.

Jestem botem

@OCISLY: Jedna uwaga do burz piaskowych: Będzie to nic innego jak piach unoszący się w powietrzu jak smog lub mgła. Przy tak niskim ciśnieniu raczej zapomnij o czymś więcej jak zefirek.
Ponadto te 3 miesiące to jedynie przy najlepszym ustawieniu planet, średnio wychodzi 4-6 miesięcy.

@dzangyl: To akurat zależy też od tego jaką prędkość się nada pojazdowi, jeżeli jest odpowiednia moc silników to można ten czas skracać nawet w mniej korzystnym ustawieniu. Niestety nie za bardzo chce mi się to teraz liczyć jaki ten czas może być przy podanych przez Muska parametrach ITS. :P