Wpis z mikrobloga

@tptak: szybkie pytanko do eksperta: jak wyrobić ciasto na chleb, żeby wyszło takie ładne i zdatne do formowania w rękach? Zawsze wychodzi mi bardzo lepkie i ani na stolnicę tego nie mam jak dać, nawet wysypanej mąką, ani nie idzie tego łatwo usunąć z rąk. Poza tym, takie ciasto nie chce się dać naciąć ładnie żyletką, tylko ją oblepia. Chleb wychodzi dobry (chociaż oczywiście mógłby być lepszy), ale przygotowanie jest niewygodne.
Robię tak, miksuję całość zwykłym mikserem z haczykami do ciasta, zawsze wg czasu podanego w przepisie. Może ten czas jest podany dla mikserów planetarnych typu Kitchenaid, a mój mikser ma mniejsze moce przerobowe i powinienem poświęcić temu dłuższy czas niż zwykle?
  • 22
@powerfulally: koło 1200. Plus rozdane i zjedzone - z 1600? Dokładnie liczę pieczone chyba od kwietnia.
A wydane koło 700 na szafki, koło 1000 na sprzęty, reszta składniki.
Chleb jest i jest w miarę ok. Nawet te tostowe potrafią być ok niektóre. Natomiast większość reprezentuje poziom, który w pełni odzwierciedla brak zwyczaju jedzenia chleba.
Teraz jest sporo polskiego pieczywa, są niezłe piekarnie, nawet z białym chlebem są ok. Jest też chleb
@tptak: Piękny wynik! Chyba tyle to nie upiekę przez całe życie :)
Ja zacząłem robić chleb, żeby być czymś więcej niż pomoc kuchenna. Przez całe studia nie miałem dostępu do piekarnika w mieszkaniu, więc chciałem to też sobie jakoś odreagować, nie spodziewałem się, że to będzie takie wciągające i że tyle można się na ten temat nauczyć. Też muszę zacząć słodkie rozdawnictwo, bo nie jesteśmy w stanie wszystkiego przejeść, a przydałoby