Aktywne Wpisy
niebieski_kot +63
Czy karteczka "Bardzo proszę o respektowanie ciszy nocnej, przynajmniej w dni robocze" będzie ok jak wrzuce do skrzynki tej durnej cipie co drze #!$%@? od 23
Ryksa 0
pokłóciłam się wczoraj z chłopem i go ładnie przeprosiłam, że go tak zdenerwowałam na wieczór. Do teraz nic nie odpisał, ale trudno. Poczekam aż on napisze, także obejdzie się bez tekstu na dzień dobry. Nienawidzę mężczyzn, są tacy manipulujący
Robię tak, miksuję całość zwykłym mikserem z haczykami do ciasta, zawsze wg czasu podanego w przepisie. Może ten czas jest podany dla mikserów planetarnych typu Kitchenaid, a mój mikser ma mniejsze moce przerobowe i powinienem poświęcić temu dłuższy czas niż zwykle?
Jest tam instrukcja wyrabiania ręcznego, może następnym razem spróbuję w ten sposób, aż nie wyjdzie takie jak trzeba.
- 500g mąki pszennej (dałem chlebową 750)
- 325g wody
- 100g zakwasu (dodałem żytniego, proporcje wody i mąki 1:1, w książce jest opisana produkcja pszenno-żytniego, ale nie mam póki co miejsca na dwa rodzaje zakwasów)
- 3g drożdży
- 10g soli
Facetowi wychodzi tak jak na zdjęciu. Chyba że to mój zakwas tak to skleja.
Kiedyś robiłem chleb z zakwasem 1:1. Spojrzałem w swój arkusz kalkulacyjny do obliczania proporcji i wychodzi, że to będzie rzadkie ciasto. Nawet podobne ilości są w twoim przepisie i moim. Musisz dodać mniej wody, a więcej mąki.
@powerfulally: Im więcej pszennej mąki tym lepiej skleja.
Aktualnie robię rzadkie ciasto - chleb ma wtedy więcej wilgoci i dłużej trzyma świeżość. Wyrabiam po prostu łyżką, a piekę w piekarniku. Żadnych innych urządzeń nie potrzeba.
Pszenno-żytni robię bardziej wilgotny, (2/3 mąka żytnia, 1/3 pszenna), ale on chyba tak już ma. Natomiast pszenny chciałbym mieć bardziej kształtny, bo tam mi zależy też na formie. No i łatwiej nad nim zapanować :>
W żadnym wypadku nie dodawaj więcej mąki, najwyżej ujmij wody. W ten sposób wszystkie pozostałe składniki zachowają proporcje.
Ja mam mikser planetarny. Mąka w UK ma mniej białek (czyli i zdolności formowania glutenu), więc przy zachowaniu ilości wody zawsze wychodzi ciapa. Rozwiązanie: dodaj 90% wody z przepisu i potem poprawiaj po trochu jeśli mało.
Inna opcja jeśli używasz żyta. Żyto zawiera amylazę, która rozbija wiązania glutenowe.
Mam w planach kupno Kenwooda czy innego KitchenAida,
Jest jeszcze rozwiązanie z przepisu z Shipton Mill na chleb śląski - autor smaruje blat olejem.
Ja mam Kenwood Chef Major Titanium. Jest bestia :) tylko zaczyna mi miejsca w misie brakować
Ale póki co jeszcze nie spłaciłem miksera, kupiłem z oszczędności, a chcę pokryć z chleba, który ma osobny budżet :) ostatnio wyliczyłem, że przepiekłem £5000 w ostatnich dwóch latach.
I jak z cenami składników w UK? Łatwo spieniężyć taki bochen? Tzn. czy jest duże zapotrzebowanie na dobry chleb? Byłem raz w Londynie, ale nie widziałem tam zbyt wiele normalnego chleba, pewnie trzeba się przejść do jakiejś renomowanej piekarni po taki dobry (chociaż tak po prawdzie to nie skupiałem się wtedy na szukaniu piekarni). Pamiętam tylko obleśne bułki, którymi nas tam próbowano