Wpis z mikrobloga

#agh

Mirki, chciałbym pójść na informatykę na AGH. Mam koło 880 punktów i interesuje mnie informatyka stosowana na wydziale Fizyki i Informatyki Stosowanej. Studiował ktoś na tym wydziale i mógłby zrobić dla mnie małe AMA albo ogólnie powiedzieć jak tam jest? Chyba, że proponujecie informatykę na innym wydziale.

P.S. Szukam mieszkania w #krakow 'ie. Jeżeli ma ktoś jakieś do wynajęcie to proszę o PW.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Patres: O ile dobrze pamiętam to mój znajomy właśnie tam jest. Podobno fizyka ciężka, a praktyki są w Comarchu po których chętnie przygarną Cie na dłużej za dość fajny pieniądz.
  • Odpowiedz
@Patres: Jest ciężko, na AGH nie wyrabiały tęgie dynie, wszystko przenosiło się do nas na UEK (polecam tez kierunki sponsorowane z Unii Europejskiej). Ale różnica w zatrudnieniu jest spora, po AGH już na 2/3im roku masz gwarantowany mega-dobry hajs w jakiejś corpo, sami się o ciebie biją, po UEK też możesz liczyć na więcej niż po Turystyce, ale znacznie mniej jak po AGH (oczywiście od razu, w gre wchodzi jeszcze
  • Odpowiedz
Na (statystycznie) AGH będziesz bordo, nie bedziesz miał życia, zapuścisz brode a o dziewczynach to nawet....

@MaCDrG: No to mnie pocieszyłeś
  • Odpowiedz
Ciekawą alternatywą pozostaje jeszcze informatyka na UJ - zarówno teoretyczna czy analityczna na Wydziale Matematyki i Informatyki jak i stosowana na Fizyce, Astronomii i Informatyce Stosowanej. Myślę, że te kierunki cechuje trochę inna atmosfera niż na bardziej technicznym a nie naukowym AGH-u, niektórym ona odpowiada. :)
  • Odpowiedz
@Patres: To kucowanie gdy tylko pójdziesz na infę zależy tylko od Ciebie. Mam znajomych którzy się znerdzili i takich którzy są normalni i wychodzą na pole.

Fizyka jest "ciężka"(ludzie zazwyczaj za fizyką nie przepadają) nie tylko na FiIS ale na innych dobrych kierunkach też. To jest jeden z odsiewaczy który testuje wolę walki i systematyczność na pierwszym roku.

Do odważnych świat należy!
  • Odpowiedz
Ja skończyłem informatyke na WFIIS.

Poziom zależy od przedmiotu, ale nie można odpuszczać w trakcie semestru, a sesja zawsze jest bolesna. Jest kilka cieżkich przedmiotów, z których warunki i zdawanie ich rok później to norma. Fizyka wcale nie jest specjalnie trudna, są chyba 3 semestry. Jest też dużo matematyki, a na 3. roku masz 2 semestry elektroniki. Na pierwszym i drugim roku, jak wszędzie, więcej matmy niż programowania. Poziom informatyki na pewno odpowiada
  • Odpowiedz
@hahah: Dzięki za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie. Teraz na wakacjach mam trochę czasu i myślałem, żeby sobie coś porobić przed studiami. Nad czym mogę teraz popracować co ułatwi mi start na tym kierunku? Jakiś konkretny język programowania?
  • Odpowiedz
@Patres: to co ułatwiłoby Ci start to matma, a nie programowanie :) Mówie serio.

Jeśli nie umiesz w ogóle programować to kup Symfonie C++ Jerzego Grębosza (bez Pasji C++). Jako pierwsza książka o programowaniu jest chyba bezkonkurencyjna. Jeśli przez wakacje przerobisz chociaż pierwszy tom to w październiku będziesz pewnie jednym z niewielu, którzy coś tam potrafią. Mało jest osób, które programowały zanim poszły na studia, więc nie wpadaj w jakieś
  • Odpowiedz
@hahah o, jednak się troche pozmieniało :P Jakbyś zobaczył to co młodsze roczniki mają w sylabusie to by Ci trochę zmieniło pogląd. Mają bardzo szeroką gamę przedmiotów obieralnych. Także na 2 semestrze mogli się uczyć właśnie pythona.

@Patres

Rada jako informatyk: Ucz się C potem
  • Odpowiedz