Aktywne Wpisy
arti040 +31
#retrocomputing #starekomputery #kiciochpyta
Mirki, otwieram na dniach w #lodz muzeum starych komputerów i konsol. Mam już prawie wszystko dopięte... oprócz nazwy. Pomożecie? Propozycje w komentarzach - plusowanko. Można wrzucać własne :-)
Mirki, otwieram na dniach w #lodz muzeum starych komputerów i konsol. Mam już prawie wszystko dopięte... oprócz nazwy. Pomożecie? Propozycje w komentarzach - plusowanko. Można wrzucać własne :-)
Kros jeszcze nie ma skanu Polaka ? Ostatnie osoby, bo ide spac pv #matura #matura2024 #przecieki #deepweb #4chan
#programowanie #komodo #edytory
Vim po konfiguracji też jest spoko.
ESC
by np. skopiować coś czy zaznaczyć całą linię. Ale jest tak jak napisł @kejwmen, raz posiedzisz i potem jesteś niszczycielem anusów jak idziesz gdzieś do roboty. Potem ewentualnie znajdujesz nowe wtyczki i opcje i powoli
któryś z jego tekstów: http://gynvael.coldwind.pl/ mnie zainspirował.
Dalej vim mnie nie przekonuje bo : za dużo czasu trzeba spędzić na konfiguracje, nie nadaje się przy projektach, nie ma usprawnień dla programistów: wstawki, uzupełnianie kodu, przeglądarka metod i klas, sprawdzanie kodu, brak integracji z kompilatorami, interpreterami itp (Bo bez wtyczek to jest naprawdę beznadziejny edytor a wręcz pierwszy obiaw masochizmu)
- UltiSnips - mamy już wstawki
- OmniComplete jest wbudowane w Vima od wersji 7
- Przeglądarka metod i klas jest poprzez TagList +
ctags
(nota bene całkiem sporo edytorów używa
ctags
, które powstało o ile dobrze pamiętam, właśnie dla
26 Rejestrów - komu to potrzebne
Integracja z gitem ? Wtyczka tu wtyczka tam ...
Taa jasne szybciej
@sylwke3100: Ja się w połowie zgodzę. VIM jako IDE jest beznadziejny, ale jako edytor genialny. Poruszanie się po kodzie i edytowanie go to po paru tygodniach bajka. Ale robienie wszystkiego innego co związane z projektami, np kontrola wersji, autouzupelnianie, code-traveling itp. jest załatwiane przez wtyczki, w dodatku w większości ubogie i zabugowane.
Co do metody
:make
to ona wywołuje komendę, która została wcześniej ustawiona przez polecenie
:CompilerSet
(domyślnie
make
), więc można powiedzieć, że integracja z kompilatorami jest (jak chcesz, możesz nawet swoje CMake ustawić).
Dodatkowo, skoro są wtyczki to większość tej funkcjonalności jest w edytorze, wymaga ona jednak więcej klepania niż zwykle.
Jak już pisałem,
@Kiro:
- Masz OmniComplete, to że nie potrafisz z niego korzystać to, przepraszam bardzo, ale nie za bardzo moja wina.
- Taglist nie będzie działał, jeśli nie zaktualizujesz
.tags
. Warto to sobie podpiąć pod jakiś skrót.
- nie wiem, nie używam ERba, bo drzewo należy przedstawiać drzewem, dla tego jest