Wpis z mikrobloga

@sylwke3100: Pracuję już 1.5 roku na Vimie i tak bardzo nie narzekam. Za to płaczę jak muszę w jakimś innym edytorze, lub pisząc jakiś tekst w przeglądarce uważać, by nie walić co chwila w

ESC
by np. skopiować coś czy zaznaczyć całą linię. Ale jest tak jak napisł @kejwmen, raz posiedzisz i potem jesteś niszczycielem anusów jak idziesz gdzieś do roboty. Potem ewentualnie znajdujesz nowe wtyczki i opcje i powoli
  • Odpowiedz
@kejwmen: @Hauleth:

Dalej vim mnie nie przekonuje bo : za dużo czasu trzeba spędzić na konfiguracje, nie nadaje się przy projektach, nie ma usprawnień dla programistów: wstawki, uzupełnianie kodu, przeglądarka metod i klas, sprawdzanie kodu, brak integracji z kompilatorami, interpreterami itp (Bo bez wtyczek to jest naprawdę beznadziejny edytor a wręcz pierwszy obiaw masochizmu)
  • Odpowiedz
@sylwke3100: może nie jeśli jest "goły" to jest słaby, ale robi dobrze to do czego został stworzony. Bardziej skomplikowane rzeczy zostawia ludziom, którzy będą potrafili zrobić to lepiej. To też:

- UltiSnips - mamy już wstawki

- OmniComplete jest wbudowane w Vima od wersji 7

- Przeglądarka metod i klas jest poprzez TagList +

ctags
(nota bene całkiem sporo edytorów używa

ctags
, które powstało o ile dobrze pamiętam, właśnie dla
  • Odpowiedz
@Hauleth: W komodo masz nagrywanie makr. Prosze cie Vim sam w sobie ma zerową przydatność więc nie wiem co mi tu o wtyczkach mówisz skoro tych funkcji co podałem Vim nie ma. Poza tym czysty make ? Kolejny masochizm. Zamiast używać cmake i innym a tak wgl pozostają jeszcze języki interpretowalne oraz debuggery.

26 Rejestrów - komu to potrzebne

Integracja z gitem ? Wtyczka tu wtyczka tam ...

Taa jasne szybciej
  • Odpowiedz

@sylwke3100: Ja się w połowie zgodzę. VIM jako IDE jest beznadziejny, ale jako edytor genialny. Poruszanie się po kodzie i edytowanie go to po paru tygodniach bajka. Ale robienie wszystkiego innego co związane z projektami, np kontrola wersji, autouzupelnianie, code-traveling itp. jest załatwiane przez wtyczki, w dodatku w większości ubogie i zabugowane.
  • Odpowiedz
@sylwke3100: Podaj mi przykład edytora (samego edytora), który ma wszystkie funkcjonalności, które podałeś na starcie, bez wtyczek.

Co do metody

:make
to ona wywołuje komendę, która została wcześniej ustawiona przez polecenie

:CompilerSet
(domyślnie

make
), więc można powiedzieć, że integracja z kompilatorami jest (jak chcesz, możesz nawet swoje CMake ustawić).

Dodatkowo, skoro są wtyczki to większość tej funkcjonalności jest w edytorze, wymaga ona jednak więcej klepania niż zwykle.

Jak już pisałem,
  • Odpowiedz
@Kiro: jakie ubogie i zabugowane wtyczki masz na myśli? Jeśli dobrze skonfigurujesz to Vim jest uberpotężnym IDE, z którym chyba tylko Emacs mógł by konkurować jeśli chodzi o personalizację i możliwości.
  • Odpowiedz
@Hauleth: Mam myślę nie najgorzej skonfigurowanego bo to moje narzędzie pracy. Ale chętnie przygarnę jakąś wtyczkę do intelisense (dla pythona/rubiego) która nie działa na zasadzie "zbierz wszystkie słowa z otwartych buforów -> wyświetl listę", tylko podpowiedzi ma trafione i zależne od kontekstu. taglist bardzo fajny, ale dla rubiego nie działa. Do autoformatowania by się coś przydało bo vim i "=" przestają sobie radzić przy mieszanych plikach (np. erb). Pozatym podstawa -
  • Odpowiedz
@Hauleth: Jeszcze jak masz to coś do "wędrowania" po kodzie. W takim pycharmie kliknę sobie kółeczkiem na jakąś funkcję/klasę/coś i mnie automatycznie zabiera w miejsce gdzie jest zdefiniowana (nie muszę mieć pliku otwartego, ważne że jest w projekcie/pythonpathu. To zaoszczędza tyle czasu i jest tak często używane, że można powiedzieć, że jest to podstawowa funkcja dobrego IDE.
  • Odpowiedz
@sylwke3100: Z tych co wymieniłeś tylko 1 jest edytorem, a specjalnie podkreśliłem, że tylko o takie programy mi chodzi.

@Kiro:

- Masz OmniComplete, to że nie potrafisz z niego korzystać to, przepraszam bardzo, ale nie za bardzo moja wina.

- Taglist nie będzie działał, jeśli nie zaktualizujesz

.tags
. Warto to sobie podpiąć pod jakiś skrót.

- nie wiem, nie używam ERba, bo drzewo należy przedstawiać drzewem, dla tego jest
  • Odpowiedz
@Hauleth: Czyli dalej żadnej rewelacji nie przekazałeś tylko listę wtyczek/kombinacji bo VIM dalej sam w sobie jest dalej biedny a ty brniesz w temacie dalej w kółko powiekszając tylko listę kombinacji jakie trzeba mieć by czegoś tam używać. Jeszcze jak ustawisz te flagi kompilatora to musisz je na siłę za kadym razem zmieniać jeśli projekt potrzebuje inej konfiguracji niż teraz mamy. Zero ergonomii tylko komplikowanie sobie życia dla szpanu Vimem ...
  • Odpowiedz