Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #upc #informatyka #internet #pomocy #pytanie

Siema, potrzebuję informacji na temat podłączenia internetu z UPC. Moi rodzice kupili mieszkanie, poprzedni właściciel miał internet z upc, więc został razem z urządzeniem, (horizon) które stoi w salonie pod telewizorem, ale mój brat chce mieć internet w swoim pokoju po kablu (instalacja jest doprowadzona). Jaki modem/router nadaje się do podłączenia? Nigdy nie miałem do czynienia z internetem po "złączu antenowym", więc zastanawiam się, czy w ogóle mogę kupić sobie sam na własną rękę jakieś urządzenie i czy będzie to działać. Jeśli mogę, to jakie?

PS. Czy to normalne, że horizon tak tnie, laguje? Urządzenie chodzi wolno, przewijanie kanałów to masakra, jest jakaś alternatywa?
  • 16
  • Odpowiedz
@YouCann: No tam chyba w tym horizionie jest z tylu normalne zlacze Ethernet z tego co kiedys u kogos widzialem? To podpinasz kabel i ciagniesz i co za problem, chyba ze jest zablokowane w konfiguracji tego urzadzenia przez operatora
  • Odpowiedz
@sln7h: Salon znajduje się na drugim końcu mieszkania względem pokoju bracika, przeprowadzenie kabla odpada, bo mieszkanie jest już ukończone. Gdyby można było tak przeprowadzić kabel, nie pisałbym tego posta :)
  • Odpowiedz
@YouCann: Nie wiem czy ten router ma WIFI bo nei znam go.
Jeżeli ma to kupujesz odbiornik WIFI do komputera, a jezeli nei ma. To kupujesz jakiś tani Router WIFI wpinasz go do ethernetu , stawiasz obok urzadzenia z UPC i odbiornik do kompa.
  • Odpowiedz
@sln7h: W mieszkaniu jest rozdzielacz z upc, jeden kabelek(antenowy) do salonu, drugi do pokoju brata. (poprzedni właściciel miał tam sypialnię i telewizor). Młody tv nie będzie miał, więc chce mieć internet z kabla. Właśnie ja nie mam zaufania do Wifi, po drugie tam jest 250 mb/s więc wątpie żeby wifi to uciągnęło. Chodzi mi o takie urządzenie, jak na obrazku, który wkleiłem, ma wejscie antenowe typu f i wyjscia rj45.
YouCann - @sln7h: W mieszkaniu jest rozdzielacz z upc, jeden kabelek(antenowy) do sal...

źródło: comment_cvL83wsy224y4lgXu7JcJyo5V7HRf7Yo.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@YouCann: ew można wziąć osobny modem do internetu od upc, podłączyć w tym pokoju kablem internet, a resztę urządzeń mieć po wifi
  • Odpowiedz
@sln7h: Salon znajduje się na drugim końcu mieszkania względem pokoju bracika, przeprowadzenie kabla odpada, bo mieszkanie jest już ukończone. Gdyby można było tak przeprowadzić kabel, nie pisałbym tego posta :)

@YouCann: Myślałeś nad PLC? Ethernet z Horizon do gniazdka elektrycznego, w drugim pokoju z gniazdka elektrycznego Ethernetem do własnego routera lub od razu komputera.

Lub druga opcja. Możesz zadzwonić do UPC i za 50 zł wydzielą internet na oddzielnym urządzeniu
  • Odpowiedz
@rtg_: No właśnie o takie rozwiązanie mi chodzi. Internet po kablu tylko do jednego pieca, reszta może być po wifi. 50 zł jednorazowo, czy miesięcznie? I jak to urządzenie się sprawuje? Bo jak tak jak horizon, to jeśli istnieje możliwość podłączenia własnego urządzenia zamiast tego, które oferuje upc, to wole tam kupić i dac swoje.
  • Odpowiedz
@TheMan: Instalacja nie była wymieniana w całości, a blok był budowany w czasach kiedy standardem była instalacja aluminiowa, wątpię, żeby uciągnęło to 250 mb
  • Odpowiedz
@YouCann: jednorazowo. w ogóle powinieneś był na początku negocjować przy cesji czy podpisywaniu umowy żeby był osobny sprzęt :)
I jak już masz zapłacić to niech Ci dadzą Compala, nic innego. teraz najlepszy modemorouter w ofercie upc.
  • Odpowiedz
@rtg_: Mieszkanie nie moje, Ojciec był na wyjeździe, a moja mama tak negocjowała przy cesji, że mają chyba najdroższą opłatę w dzielnicy... cóż ... kobiety. :D Ok, dzięki za pomoc :) pozdrwaiam :)
  • Odpowiedz
@YouCann: @rtg_: Co do PLC to nie jestem w stanie wywróżyć. Pozostaje w takim razie wydzielenie internetu na drugie urządzenie. 50 zł to opłata jednorazowa, umawiasz termin, przychodzi technik, podłącza sprzęt, konfiguruje.
  • Odpowiedz