Siema, potrzebuję informacji na temat podłączenia internetu z UPC. Moi rodzice kupili mieszkanie, poprzedni właściciel miał internet z upc, więc został razem z urządzeniem, (horizon) które stoi w salonie pod telewizorem, ale mój brat chce mieć internet w swoim pokoju po kablu (instalacja jest doprowadzona). Jaki modem/router nadaje się do podłączenia? Nigdy nie miałem do czynienia z internetem po "złączu antenowym", więc zastanawiam się, czy w ogóle mogę kupić sobie sam na własną rękę jakieś urządzenie i czy będzie to działać. Jeśli mogę, to jakie?
PS. Czy to normalne, że horizon tak tnie, laguje? Urządzenie chodzi wolno, przewijanie kanałów to masakra, jest jakaś alternatywa?
@YouCann: No tam chyba w tym horizionie jest z tylu normalne zlacze Ethernet z tego co kiedys u kogos widzialem? To podpinasz kabel i ciagniesz i co za problem, chyba ze jest zablokowane w konfiguracji tego urzadzenia przez operatora
@sln7h: Salon znajduje się na drugim końcu mieszkania względem pokoju bracika, przeprowadzenie kabla odpada, bo mieszkanie jest już ukończone. Gdyby można było tak przeprowadzić kabel, nie pisałbym tego posta :)
@YouCann: Nie wiem czy ten router ma WIFI bo nei znam go. Jeżeli ma to kupujesz odbiornik WIFI do komputera, a jezeli nei ma. To kupujesz jakiś tani Router WIFI wpinasz go do ethernetu , stawiasz obok urzadzenia z UPC i odbiornik do kompa.
ale mój brat chce mieć internet w swoim pokoju po kablu (instalacja jest doprowadzona).
@YouCann: W takim razie nie rozumiem tego fragmentu, jaka instalacja jest doprowadzona? Zrozumialem, ze kablowa (Ethernet) pomiedzy salonem a pokojem brata.
Mozesz zrobic most bezprzewodowy jak na pierwszym lepszym z brzegu obrazku ponizej
@sln7h: W mieszkaniu jest rozdzielacz z upc, jeden kabelek(antenowy) do salonu, drugi do pokoju brata. (poprzedni właściciel miał tam sypialnię i telewizor). Młody tv nie będzie miał, więc chce mieć internet z kabla. Właśnie ja nie mam zaufania do Wifi, po drugie tam jest 250 mb/s więc wątpie żeby wifi to uciągnęło. Chodzi mi o takie urządzenie, jak na obrazku, który wkleiłem, ma wejscie antenowe typu f i wyjscia rj45.
@sln7h: Salon znajduje się na drugim końcu mieszkania względem pokoju bracika, przeprowadzenie kabla odpada, bo mieszkanie jest już ukończone. Gdyby można było tak przeprowadzić kabel, nie pisałbym tego posta :)
@YouCann: Myślałeś nad PLC? Ethernet z Horizon do gniazdka elektrycznego, w drugim pokoju z gniazdka elektrycznego Ethernetem do własnego routera lub od razu komputera.
Lub druga opcja. Możesz zadzwonić do UPC i za 50 zł wydzielą internet na oddzielnym urządzeniu
@rtg_: No właśnie o takie rozwiązanie mi chodzi. Internet po kablu tylko do jednego pieca, reszta może być po wifi. 50 zł jednorazowo, czy miesięcznie? I jak to urządzenie się sprawuje? Bo jak tak jak horizon, to jeśli istnieje możliwość podłączenia własnego urządzenia zamiast tego, które oferuje upc, to wole tam kupić i dac swoje.
@TheMan: Instalacja nie była wymieniana w całości, a blok był budowany w czasach kiedy standardem była instalacja aluminiowa, wątpię, żeby uciągnęło to 250 mb
@YouCann: jednorazowo. w ogóle powinieneś był na początku negocjować przy cesji czy podpisywaniu umowy żeby był osobny sprzęt :) I jak już masz zapłacić to niech Ci dadzą Compala, nic innego. teraz najlepszy modemorouter w ofercie upc.
@rtg_: Mieszkanie nie moje, Ojciec był na wyjeździe, a moja mama tak negocjowała przy cesji, że mają chyba najdroższą opłatę w dzielnicy... cóż ... kobiety. :D Ok, dzięki za pomoc :) pozdrwaiam :)
@YouCann: @rtg_: Co do PLC to nie jestem w stanie wywróżyć. Pozostaje w takim razie wydzielenie internetu na drugie urządzenie. 50 zł to opłata jednorazowa, umawiasz termin, przychodzi technik, podłącza sprzęt, konfiguruje.
Siema, potrzebuję informacji na temat podłączenia internetu z UPC. Moi rodzice kupili mieszkanie, poprzedni właściciel miał internet z upc, więc został razem z urządzeniem, (horizon) które stoi w salonie pod telewizorem, ale mój brat chce mieć internet w swoim pokoju po kablu (instalacja jest doprowadzona). Jaki modem/router nadaje się do podłączenia? Nigdy nie miałem do czynienia z internetem po "złączu antenowym", więc zastanawiam się, czy w ogóle mogę kupić sobie sam na własną rękę jakieś urządzenie i czy będzie to działać. Jeśli mogę, to jakie?
PS. Czy to normalne, że horizon tak tnie, laguje? Urządzenie chodzi wolno, przewijanie kanałów to masakra, jest jakaś alternatywa?
Jeżeli ma to kupujesz odbiornik WIFI do komputera, a jezeli nei ma. To kupujesz jakiś tani Router WIFI wpinasz go do ethernetu , stawiasz obok urzadzenia z UPC i odbiornik do kompa.
@YouCann: W takim razie nie rozumiem tego fragmentu, jaka instalacja jest doprowadzona? Zrozumialem, ze kablowa (Ethernet) pomiedzy salonem a pokojem brata.
Mozesz zrobic most bezprzewodowy jak na pierwszym lepszym z brzegu obrazku ponizej
źródło: comment_7pWF8oNNFjeo8EBVd0JdcM5awskhsxah.jpg
Pobierzźródło: comment_cvL83wsy224y4lgXu7JcJyo5V7HRf7Yo.jpg
Pobierz@YouCann: Myślałeś nad PLC? Ethernet z Horizon do gniazdka elektrycznego, w drugim pokoju z gniazdka elektrycznego Ethernetem do własnego routera lub od razu komputera.
Lub druga opcja. Możesz zadzwonić do UPC i za 50 zł wydzielą internet na oddzielnym urządzeniu
I jak już masz zapłacić to niech Ci dadzą Compala, nic innego. teraz najlepszy modemorouter w ofercie upc.