Zastanawiam się nad instalacją Minta jako systemu do codziennego użytkowania (lurkowanie i oglądanie filmów/seriali), ale chciałbym też zostawić Windowsa (głównie do gier).
Warto? Jeżeli tak to jaką część 1TB dysku przeznaczyć na Minta?
@polecam_poczytac_heideggera: To zależy. Ja mam słabego kompa to sobie Windowsa w chmurzę wynajmuje i gram. Koszt niewielki (40zł / 80h grania), ale maszyna też nie najlepsza (chociaż ją ulepszają).
Cóż. Musisz przetestować sam. Ktoś ci powie - warto, ty sprawdzisz, zrazisz się i ostatecznie nie będzie warto :P Zacznij od wyklikania Minta w maszynie wirtualnej (może lepiej Xubuntu 16.04), potem LiveCD czy wszystko działa, a potem najwyżej wgraj
@shocco: Ja miałem postawionego, wracałem bo byłem #!$%@? na minta (cinnamon), potem znowu to samo na xfce. Na cinnamonie miałem postawione 30GB i zostawało. myśle że 20GB spokojnie Ci starczy.
@Ettercap: Yeap, taki właśnie mam zamysł. @fervi: LiveCD odpada, ale instalowanie z pendrajwa to chyba nie problem. ;s Próbowałem już Minta na wirtualnej maszynie i pasuje mi on. :3 Mam dobrą maszynę do grania (GTA5 na full <3), ale ogranicza mi to produktywność, a do tego chciałbym spróbować coś nowego. @mirkowypok: Właśnie myślałem, żeby w ten sposób to rozplanować. Mam już 100 GB na Win10, więc tylko wydzielę sobie
@polecam_poczytac_heideggera: Linux wspódzieli biblioteki także całkiem dopakowany OS zajmie max 10GB a reszta to już wedle uznania. Linux całkiem nieźle ogarnia ntfs także muzykę i filmy możesz nawet trzymać na partycji Windowsowej żeby nie tracić dostępu z Windowsa.
@polecam_poczytac_heideggera: polecam Timeshift do linuxa. Tworzy backupy systemu. Cos jak punkty przywracania w windowsie. Te 100GB sie bardzo przyda. Powodzenia.
@Ettercap: Linuxowy nowokolega tutaj. Jest opcja żeby Winda i Mint korzystały z tej same partycji? Bo mógłbym wydzielić osobną partycję na "multimedia". ;s
@mirkowypok: Dzięki ziomeczku. Łap zdjęcie kota w podzięce.
@polecam_poczytac_heideggera: zależy jak będziesz chciał dużo instalować, ja mam 40gb system a na home 60, do tego 60gb winda i reszta na partycji wspoldzielonej
@polecam_poczytac_heideggera: Możesz zrobić sobie partycję NTFS na multimedia, w Windowsie będzie miała swoją literkę a pod Linuksem możesz ją podpiąć w miejsce dowolnego katalogu (nie będącego newralgiczną częścią systemu). Nie jest to najbardziej optymalne rozwiązanie pod względem wydajności, ale muzyka i filmy działają i są dostępne z obu systemów.
@polecam_poczytac_heideggera: 256gb na minta, oraz 4gb na swap, ponieważ jest steam na Linuxa ( ͡°͜ʖ͡°) Lepiej mieć wszystko na jednej partycji, no chyba że masz na dane 2 dyski twarde.
A nic takiego, baba wysrala się w biedronce, wytarła dupsko ręka, strzepala gowno z dłoni na podłogę i poszła dalej. Możliwe ze sprawdzić czy bułki są miękkie XD #patologia #kupa #starebaby #biedronka #heheszki
Zastanawiam się nad instalacją Minta jako systemu do codziennego użytkowania (lurkowanie i oglądanie filmów/seriali), ale chciałbym też zostawić Windowsa (głównie do gier).
Warto? Jeżeli tak to jaką część 1TB dysku przeznaczyć na Minta?
Cóż. Musisz przetestować sam. Ktoś ci powie - warto, ty sprawdzisz, zrazisz się i ostatecznie nie będzie warto :P Zacznij od wyklikania Minta w maszynie wirtualnej (może lepiej Xubuntu 16.04), potem LiveCD czy wszystko działa, a potem najwyżej wgraj
@polecam_poczytac_heideggera: ^
1. 100GB Linux - ElementaryOS
2. 100GB Windows 7
3. 800GB ntfs-share ktory oby systemy moga uzywac.
Sprawdza sie super.
@fervi: LiveCD odpada, ale instalowanie z pendrajwa to chyba nie problem. ;s
Próbowałem już Minta na wirtualnej maszynie i pasuje mi on. :3 Mam dobrą maszynę do grania (GTA5 na full <3), ale ogranicza mi to produktywność, a do tego chciałbym spróbować coś nowego.
@mirkowypok: Właśnie myślałem, żeby w ten sposób to rozplanować. Mam już 100 GB na Win10, więc tylko wydzielę sobie
@mirkowypok: Dzięki ziomeczku. Łap zdjęcie kota w podzięce.
Lepiej mieć wszystko na jednej partycji, no chyba że masz na dane 2 dyski twarde.