Wpis z mikrobloga

Po stworzeniu jakiegokolwiek projektu w #androidstudio podczas kompilacji pojawia mi się błąd:

Error:Execution failed for task ':app:transformClassesWithDexForDebug'. com.android.build.api.transform.TransformException: java.lang.RuntimeException: com.android.ide.common.process.ProcessException: java.util.concurrent.ExecutionException: com.android.ide.common.process.ProcessException: org.gradle.process.internal.ExecException: Process 'command 'C:\Program Files (x86)\Java\jdk1.8.0_102\bin\java.exe'' finished with non-zero exit value 1

Szukałem oczywiście w necie i próbowałem wielu sposobów, które niektórym działają ale nie dość, że nie były one skuteczne to polegały one na zmianach w danym projekcie a nie całym programie. Nie rozumiem dlaczego nawet przykładowy startowy projekt nie działa.
#programowanie #androiddev
  • 9
@epic: W moim przypadku błąd taki pojawia się kiedy podczas kompilacji brakuje RAMu. Też mam 8GB i odpalenie na wbudowanym w androidstudio emulatorze graniczy z cudem ale bezpośrednio na telefonie nie mam problemów pod warunkiem, że komputer nie jest mocno czymś obciążony.
Jeśli chodzi o emulator to polecam zewnętrzny Genymotion
@PanBaklazan: wyłączyłem w ustawieniach "instant run" i do każdego projektu dodaję linijkę "multiDexEnabled true" i w końcu działa. Nie wiem jak domyślna konfiguracja może szwankować.