Aktywne Wpisy
Tomahawkkk +250
1. Mieszkanie kupione w 2018 roku za 350k zł,
2. wynajmowane przez 4 lata za 3000 zł/msc,
3. sprzedane w tym tygodniu za 670k zł.
Tak wygląda nieopłacalna inwestycja według spadkowiczów xD
#nieruchomosci
2. wynajmowane przez 4 lata za 3000 zł/msc,
3. sprzedane w tym tygodniu za 670k zł.
Tak wygląda nieopłacalna inwestycja według spadkowiczów xD
#nieruchomosci
mrwilder +12
Mirki, dziś doznałem szoku ale teraz wiem już wszystko, włącznie z tym, że universum Tolkiena to dwa kontynenty a nie jeden. CHECK IT OUT!
Beleriand (ta północna część wschodniego kontynentu) jest imho źle umiejscowiony - powinien być dokładnie na zachód od rejonu gdzie 'Frodo #!$%@?ł z kumplami', a nie na północ. Łącznikiem są tu Góry Błękitne, które pod koniec Pierwszej Ery ostro oberwały, i otworzyła się w nich zatoka Lhun, przez którą na zachód '#!$%@?ły elfy i Bilbo'.
Z kolei Numenor - ta wysepka na środku - pojawił
Morgoth jest w jakiejś pozaprzestrzennej pustce uwięziony po wygnaniu z ardy.
BTw Tom Bombadil był Valarem?
Valarowie to tacy Archaniołowie
Majarowie to tacy aniołowie
Morgoth był chyba upadłym Valarem, czyż nie? A Sauron kim był? No bo był mocniejszy niż majarowie ( balrogi czy inne gandalfy) ale też był słabszy niż morgoth, któr przecież był Valarem...
Czytam właśnie teorie, że Bombadil to był tolkien xD
Tak chocołwstawiony do powieści aka,
Ale nie pasuje mi tu Galadriela.... elf Noldori z Amanu...., który w Hobbicie skopał Saurona...
No chyba, że ta scena została wymyślona przez JAcksona xddd
Dziwne żeby galadriela była mocniejsza
http://corecanvas.s3.amazonaws.com/theonering-0188db0e/gallery/original/first_age_of_arda.gif
http://corecanvas.s3.amazonaws.com/theonering-0188db0e/gallery/original/second_age_of_arda.gif
Pomijając inby, które robił Melkor na samym początku, np. z latarniami (sam początek Silmarillionu), w dziejach Ardy kontynenty przeszły zasadnicze zmiany dwukrotnie:
1) po I Erze – zatopienie Beleriandu (czyli to, co widzisz na drugiej wrzuconej przeze mnie mapie)
edit: i dorobienie Numenoru
2) w trakcie II Ery „wycięcie” Nieśmiertelnych Krain z reszty, przez co Arda staje się