Wpis z mikrobloga

Mirki, piszę program w c# z winForms, który ma pozwalać na automatyczne wykonywanie zadań zgodnie z harmonogramem. Chciałbym się was zapytać czy wie może ktoś w jaki sposób w takich programach przechowuje się dane programu. Czy tworzy się jakąś baze danych tylko dla programu, czy zapisuje się w jakimś pliku? No i jeszcze jak takie coś wyklikać, napisać w Visual Studio?

#pytanie #programowanie #dotnet #csharp
  • 9
@Bulew to tak jakbyś pytał jakie auto kupić, nie mówiąc przy tym jaki masz fundusz ani po co Ci one :) wszystko zależy od wymagań jakie masz
@avangarda:
Tak jak teraz myślę to pewnie przyda się baza danych bo będzie do zapisu:
-lista zdefiniowanych zadań zdefiniowanych przez użytkownika
-lista wyzwalaczy
-lista maili, na które mają być wysyłane raporty z zadań
-wszystkie wygenerowane raporty

Dobrze myślę że taka baza będzie zapisana do pliku .mdf i będzie gdzieś w folderze z programem?
@avangarda: @Yahoo_:

Hmm, nie mam powiedziane nic o zasobach ani jak dużo będzie danych. To taki program do napisania w ramach stażu :D.

Nie powinno być dużo tych danych. Będą one wklepywane tylko przez okienka przez użytkownika np.
ustawi sobie żeby co czwartek odpalał mu się jakiś skrypt sql na jego bazie, to co zwróci baza będzie dodane do raportu, raporty wysłane na listę maili. Ot i taka między innymi
Sprawdzę sobie to SQLite.

@Bulew: Sprawdź. Możesz też coś takiego zrealizować na zwykłych plikach(np. w formacie XML). Tak jak ci napisali wyżej wszystko zależy od tego jakie to ma być.
@Bulew: możesz trzymać nawet w pliku tekstowym ( ͡° ͜ʖ ͡°) Możesz sobie postawić lokalna baze darmową na jakimś zasobie, jeśli takowy masz. Może też być wspominany XML.

Po primo to takie cykliczne rzeczy powinieneś wykonywać Quarzem, anie uruchomionym WinFormsem.
@Bulew: Ogólnie podstawowa sprawa - napisz wszystko co potrzebujesz, bazą się będziesz martwił później. Na razie możesz sobie mocki porobić albo po prostu w pamięci trzymać. Nie podejmuj decyzji póki nie musisz. W ten sposób stworzysz architekturę, w której w prosty sposób będziesz w stanie zmienić jedno źródło danych na inne.