Aktywne Wpisy
w__w +196
Co jest urwa z tymi p0lakami-kier0wcami xD Jade 50 (idealnie rowne wg wskazan gps, wiec przecietny kierowca mial na loczniku wiecej niz 50) w zabudowanym i kazdy chcial mnie wyprzedzac XD
Serio jest tak, ze jezdzac codziennie po Niemczech czlowiek jezdzi z kultura, a tutal wlacza sie w czlowieku cham i agresja na drodze…
#polskiedrogi #polska #prawojazdy
Serio jest tak, ze jezdzac codziennie po Niemczech czlowiek jezdzi z kultura, a tutal wlacza sie w czlowieku cham i agresja na drodze…
#polskiedrogi #polska #prawojazdy
jacekparowka +187
Jestem dumny z mojego pokolenia. Praca na etacie nie dość że wstyd to jeszcze gównopłatna, a właściciele januszexów płacą 10% tego co zarabiają na pracowniku. To już lepiej nic nie robić, bo tylko dajesz zarobić jakiemuś milionerowi samemu otrzymując ochłapy i dorobisz się może będąc starym dziadem 30-40 letnim, kiedy już nie ma siły i ochoty na nic.
A tym co jednak wybrali pracę przypominam, żeby robić jak najmniej tylko możecie, a
A tym co jednak wybrali pracę przypominam, żeby robić jak najmniej tylko możecie, a
Domowy dżem kakaowo-śliwkowy
Składniki:
- 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 g cukru
- 2 małe łyżeczki kakao
- 1 opakowanie Frukta-Żelu
Polecamy:
- wiaderko 10 L
- słoiki
- zakrętki
Przepis:
Śliwki drylujemy (możemy obrać ze skórki), umieszczamy w garnku, dodajemy wodę i sok z cytryny. Garnek przykrywamy, umieszczamy na niskim gazie, a następnie smażymy dżem przez 10 minut (od czasu do czasu mieszając). Po tym czasie dodajemy cukier i doprowadzamy dżem do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu, dodajemy pektynę (Frukta-Żel) i ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotując przez ok. 2 minuty. Gdy dżem uzyska dobrą konsystencję, przelewamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Możemy je również spasteryzować.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
#browin #bodomwejestlepsze #przepisy #przetworstwo #dzem #gotujzwykopem
Komentarz usunięty przez moderatora
Polecam przepis na świeżą śliweczkę:
zerwij ją z drzewa i poczekaj chwileczkę
jak chwilę odczekasz to weź ją do buzi
stosować ten przepis mogą mali i duzi
1. Ile mamy czasu?
2. Znowu nas pilnujesz? (。◕‿‿◕。)
Staropolska śliwowica wyborna czyli tradycyjny napitek ze śliwek.
Naczynie wypełniamy do pełna śliwkami węgierkami a następnie po sam czubek zalewamy spirytusem. Tak przygotowane trzymamy w zamknięciu przez 4-6 tygodni, zlewamy spirytus i zasypujemy do pełna cukrem i trzymamy aby wytworzył się syrop ( dwa tygodnie).
Po połączeniu syropu z nalewka filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy, zlewamy do
Dżemora też nie chciałeś?
taguj to.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Śliwki wędzić dymem o temp. do max 40 stopni. Czasem można troszkę podnieść temp. do ok. 60-70 stopni na pewien krótki czas, aby przyśpieszyć suszenie.
Wędzimy przez 2-3, czasem może być potrzeba nawet 4 dni z przerwami, tj. pomiędzy wędzeniami robimy dzień przerwy i dajemy śliwkom obeschnąć (pozostawiamy je cały czas w wędzarni).
a potem to już
Kroimy Boczek w plasterki. W Przygotowany boczek zawijamy wędzone śliwki. Spinamy wykałaczką i
@70150: w dodatku zauważ, że nie robimy tego specjalnie. Każdy taki post staramy się odpowiednio przyporządkować. Jesteśmy ludźmi, popełniamy błędy, jest poniedziałek, my wróciliśmy po urlopach, #czywlodzipada (otóż pada), wyszedł nam dżem przedurlopowy i chcieliśmy się nim podzielić z Mirkami i Mirabelkami. Głowę natomiast zostawiliśmy jeszcze na naszych wojażach. W