Wpis z mikrobloga

#rozdajo z +. Wylosujemy jedną osobę, która otrzyma od nas cały komplet z sekcji 'Polecamy'. A jak jakiś Mirek lub/i Mirabelka ma ciekawy przepis na śliwkę to z miłą chęcią przetestujemy ( ͡ ͜ʖ ͡)

Domowy dżem kakaowo-śliwkowy

Składniki:
- 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 g cukru
- 2 małe łyżeczki kakao
- 1 opakowanie Frukta-Żelu

Polecamy:
- wiaderko 10 L
- słoiki
- zakrętki

Przepis:
Śliwki drylujemy (możemy obrać ze skórki), umieszczamy w garnku, dodajemy wodę i sok z cytryny. Garnek przykrywamy, umieszczamy na niskim gazie, a następnie smażymy dżem przez 10 minut (od czasu do czasu mieszając). Po tym czasie dodajemy cukier i doprowadzamy dżem do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu, dodajemy pektynę (Frukta-Żel) i ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotując przez ok. 2 minuty. Gdy dżem uzyska dobrą konsystencję, przelewamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Możemy je również spasteryzować.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #bodomwejestlepsze #przepisy #przetworstwo #dzem #gotujzwykopem
Browin - #Rozdajo z +. Wylosujemy jedną osobę, która otrzyma od nas cały komplet z se...

źródło: comment_LxOY6i5cDMxq6kbjRmBdjqB5pqYDG3lI.jpg

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
@Browin: Śliwki? Tylko śliwowica ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Staropolska śliwowica wyborna czyli tradycyjny napitek ze śliwek.
Naczynie wypełniamy do pełna śliwkami węgierkami a następnie po sam czubek zalewamy spirytusem. Tak przygotowane trzymamy w zamknięciu przez 4-6 tygodni, zlewamy spirytus i zasypujemy do pełna cukrem i trzymamy aby wytworzył się syrop ( dwa tygodnie).
Po połączeniu syropu z nalewka filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy, zlewamy do
  • Odpowiedz
@h5n1: przecież już żeśmy przeprosili. Każdemu zdarza się poniedziałkowe roztrzepanie, a dodatkowo u nas dzień bez błędu jest dniem straconym.
  • Odpowiedz
@Browin:

Śliwki wędzić dymem o temp. do max 40 stopni. Czasem można troszkę podnieść temp. do ok. 60-70 stopni na pewien krótki czas, aby przyśpieszyć suszenie.

Wędzimy przez 2-3, czasem może być potrzeba nawet 4 dni z przerwami, tj. pomiędzy wędzeniami robimy dzień przerwy i dajemy śliwkom obeschnąć (pozostawiamy je cały czas w wędzarni).

a potem to już

Kroimy Boczek w plasterki. W Przygotowany boczek zawijamy wędzone śliwki. Spinamy wykałaczką i
  • Odpowiedz
  • 1
@h5n1: przecież już żeśmy przeprosili. Każdemu zdarza się poniedziałkowe roztrzepanie, a dodatkowo u nas dzień bez błędu jest dniem straconym.


@70150: w dodatku zauważ, że nie robimy tego specjalnie. Każdy taki post staramy się odpowiednio przyporządkować. Jesteśmy ludźmi, popełniamy błędy, jest poniedziałek, my wróciliśmy po urlopach, #czywlodzipada (otóż pada), wyszedł nam dżem przedurlopowy i chcieliśmy się nim podzielić z Mirkami i Mirabelkami. Głowę natomiast zostawiliśmy jeszcze na naszych wojażach. W
  • Odpowiedz