Wpis z mikrobloga

Mircy, chciałem sobie kupić albo polutować jakiś bardzo przenośny oscyloskopik w rodzaju popularnych dso138. Chodzi o to, żeby był mały, miał obudowę (do tych modeli można kupić) i zasilanie bateryjne.

W domu mam normalne oscyle, więc nie będę się z nim musiał na co dzień męczyć :)

Te dso138 są prawilne czy zrobili już jakieś lepsze wersje/klony? Można spokojnie kupować na Ali czy lepiej gdzie indziej?

#elektronika
  • 7
@Dezynwoltura: No wlasnie.
Szkoda, ze takich rzeczy (mysle zarowno o oscyloskopie jak i o materialach na YT odnosnie elektroniki ( ͡º ͜ʖ͡º) ) nie bylo gdy chodzilem do technikum. Moze zainteresowanie tematem utrzymalo by sie u mnie dluzej, zamiast zostac zdlawione przez szkole.
Zawsze chcialem miec oscyloskop i chetnie bym sobie chociaz taki kupil, ale probuje znalezc jakikolwiek powod dla ktorego moge go potrzebowac.
Tylko ceny też są dosyć spore jeżeli chodzi o oscyloskopy... można hobbystycznie rozwijać zainteresowanie, edukacja jest jaka jest w tym kraju niestety ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@Dezynwoltura: No wlasnie, gdy bylem w technikum to cena najtanszego oscyloskopu to byl totaly kosmos (zaczynaly sie chyba wtedy od 2000).
Teraz owszem, moge sobie pozwolic, ale mimo ze ciagle uwielbiam DIY to zainteresowanie czysta elektronika spadlo do zera.