Kupuje Peugeot 307 straszą o tym awaryjnym komputerze ze wymiana nawet 800 pln. Tymczasem wchodze na znany portal aukcyjny a tam BSI od 50 do 100 pln.Więc o co kaman? #kiciochpyta #motoryzacja #kupautozmikro #elektronika
@grekzorba: nie wiem o co, mam w domu 307 od 11 lat i z elektryki tylko przekaźnik od szyby elektrycznej trzeba było przeczyścić i silnik od spryskiwaczy za 25 zł wymienić
ale z komputerami jest różnie, znajomy miał kiedyś Polo Classic, spalił się mu komputer, na allegro pełno komputerów po 30 zł do tego silnika, ale do jego auta nie pasowały, okazało się, że miał auto z samego końca produkcji, a wtedy VW odwalił akcje, że na około 3 miesiące produkcji włożył inne komputery, a w następnej wersji polo już dawał inne i trzeba
@grekzorba: Masz już coś wybranego? Mam na sprzedaż właśnie 307. Jeździłem nim ponad 2 lata, problemów z elektryką nie miałem żadnych. Dotyczyły one głównie modeli z początku produkcji.
@dotcom: ja mam upatrzonego 307 SW bo tylko taki mnie interesuje.Nie chce diesla bo niedużo jeździe. jutro oglądamy 1.6 .2004r 11900pln do negocjacji sprowadzony z Holandii
@grekzorba: To odpada, ja sprzedaję hatchbacka w dieslu. Ewentualnie, jeżeli nie jeździsz dużo, to rozejrzyj się za dieslami 1.6 bez filtra cząstek stałych (były takie zarówno w wersji 90 i 110). Mało palą i cieszą się dobrą opinią.
@grekzorba: z elektryki jeszcze miałem problem z gniazdem 12V, odkręciła się kostka, bo jest na małą śrubkę do gniazda montowana, żeby tam się dostać to masakra bo trzeba od radia po tunel środkowy wszystko rozbierać ale udało mi się odgiąć plastiki przy gnieździe i na ślepo wymacać palcami kostkę i jakimś cudem śruba złapała :) ogólnie to fajne auto ale szczerze to 1.6 jak na kombii to czasami jest mało :)
@Kejran: jesi chodzi o pompę z fusiona. Ojciec ma takiego i swieci mu sie kontrolka ABS. Komp pokazuje błąd C1095 - silnik pompy - usterka w obwodzie. Jak pompy są tanie to kupiłbym na sztukę i ją wymienił. Trzeba pózniej kodować na komputerze nowa pompę albo kasować błędy?
@woj-cie: Co do kodowania niewiem, mechanicy mowili, że kodowali. Bład powinien sam zniknąć jak układ będzie sprawny. Pierwsze co to sprawdz bezpieczniki pod schowkiem, bo ja dalem do mechanika, niby wymienili pompe, zakodowali cudowali i rozłożyli ręce. Okazało się, że bezpiecznik był spalony.
@grekzorba: Lepiej szukaj czegos polifttingu, roczniki 2005 i wyzej. Inny srodek i ogolnie auto troche lepiej dopracowane. I jest juz na CAN a nie VAN. Tak czy inaczej 1.6 hdi bardzo dobry silnik.
.
ale z komputerami jest różnie, znajomy miał kiedyś Polo Classic, spalił się mu komputer, na allegro pełno komputerów po 30 zł do tego silnika, ale do jego auta nie pasowały, okazało się, że miał auto z samego końca produkcji, a wtedy VW odwalił akcje, że na około 3 miesiące produkcji włożył inne komputery, a w następnej wersji polo już dawał inne i trzeba
Jak pompy są tanie to kupiłbym na sztukę i ją wymienił. Trzeba pózniej kodować na komputerze nowa pompę albo kasować błędy?
Kojarzysz czy od fiesty tez pasują te pompy?