Wpis z mikrobloga

@Endorfinek: Po co dwa obiegi? Rób jeden. Pexa 16 okolo 200 - najlepiej weź całą szpulę i oddaj to co nie wykorzystałeś. Pamiętaj że musisz z pomieszczenia do centrali również pociągnąć przewód więc dojdzie Ci parę metrów.

Dla wygody kup sobie sprężyny do gięcia (wewnętrzne i zewnętrzne), może się przydać kalibrator. Do tego spinki, folia srebrna styropian i folia no i otulina na odcinku od pomieszczenia do centrali.

Chyba tyle?
  • Odpowiedz
@gen_mielec: jakie mogą być koszta dla tych 25m2, bez robocizny i wylewek? Same rurki, styropian i folia? Przeglądam oferty z castoramy i wyszło mi około 800 złotych. Faktycznie tylko tyle?
  • Odpowiedz
@Endorfinek: Jakie są wymiary pokoju? Jakie jest źródło ciepła i czy będzie osobna pompa na podłogówkę. Jak to podasz to powiem Ci czy jeden obieg da radę.
Co do kosztów to przy ułożeniu co 15 cm na 1m2 wychodzi niecałe 7m rury. Dolicz też dodatek do jastrychu i dylatacje i to co inni już pisali.
Jest jeszcze jedna kwestia do przemyślenia - sterowanie i zabezpieczenie.
I najważniejsze nie kupuj najtańszej
  • Odpowiedz
@norbw74: Otóż w całym domu będzie ogrzewanie nadmuchowe, natomiast podłogówkę oraz drabinki mam jako dodatek niemający na celu ogrzewanie pomieszczeń.

Jak tym najprościej sterować? Pieca pod podłogówkę i drabinki jeszcze nie kupiłem. Woda użytkowa będzie z pompy ciepła, więc nie podepnę ją pod ww. elementy.

Czujniki powietrzne nie wchodzą w grę, bo w domu zawsze będzie ciepło a nie chcę uzależniać grzania drabinek/podłogi od temp w pomieszczeniu.
  • Odpowiedz
@gen_mielec: Szkoda, że nie możesz zasilić podłogówki z pompy ciepła. U Ciebie największym kosztem będzie kotłownia (nie wiem jakie opcje rozważasz). Zakładam, że grzejniki łazienkowe mają być głównie do powieszenia ręczników a podłogówka jako główne źródło ciepła.
Tak na szybko to masz trzy opcje.
1. Zasilić grzejniki maksymalną temperaturą 50-55°C. Minus takiego rozwiązania to temperatura grzejników może być za niska Dla Ciebie. Plus to nie potrzebujesz mieszacz i
  • Odpowiedz
@norbw74: Grzejniki i podłogówki są tylko dodatkiem bez którego można się obejść, niemniej jednak w zimowe wieczory fajnie będzie poczuć ciepło na stopach i wziąć ciepły ręcznik z grzejnika. Nie wiem ile to będzie 55°C dla grzejnika. Czy to dużo, czy mało, nigdy na grzejnikach nie miałem termometru więc ciężko mi się do tego odnieść, ale może jest w tym logika.

Wariant 3 odpada, wariant 2 dodatkowe koszty, zostaje wariant 1.

Czy robiąc wariant 1 jestem wstanie go rozbudować o wariant 2 dokupując dodatkowe elementy, i nie tracąc obecnych? Pytam pod tym względem czy rozdzielając podłogówki i grzejniki, bezsensowne było kupowanie niektórych elementów
  • Odpowiedz