Wpis z mikrobloga

Cześć Murki, jak to jest z opłatami przy zakupie towarów z Chin? Jest jakiś formalny obowiązek rejestrowania/opłacania niektórych sprowadzanych towarów? Bo jeżeli tak, to nie rozumiem dlaczego po złapaniu takiej przesyłki nalicza się te obowiązkowe opłaty bez kary(?). W takim razie nie opłaca się samemu nic robić tylko liczyć na szczęście? Dobrze to rozumiem?

#pytanie #aliexpress #banggood #zakupyzchin #zakupy #zakupyonline i może #prawo
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jest jakiś formalny obowiązek rejestrowania/opłacania niektórych sprowadzanych towarów?

@bubel-: Jeśli planujesz tym handlować (firma) to tak.

Bo jeżeli tak, to nie rozumiem dlaczego po złapaniu takiej przesyłki nalicza się te obowiązkowe opłaty bez kary

Bo VAT jest obowiązkowy? Nie zabardzo rozumiem o co Ci
  • Odpowiedz
@czerwonyziemniak: Chodziło mi o to, że jeżeli jest formalny obowiązek wniesienia opłaty, a ktoś tego nie zrobi, to raczej powinna go spotkać jakaś kara, a nie sama opłata, którą i tak miał obowiązek uiścić.
Dzięki za odp.
  • Odpowiedz
@czerwonyziemniak: Odbierałem z Chin już kilka przesyłek bez płacenia podatku. Kara za nie wniesienie opłaty samemu, tylko po złapaniu przez urząd celny. Tak jak masz obowiązek płacenia podatku, a jak nie płacisz to się skarbówka dojeżdża i masz zapłacić to co miałeś + kary.
BTW ja akurat tylko detal, na własny użytek, pojedyncze sztuki.
  • Odpowiedz
@czerwonyziemniak: Aha w ten sposób. Ale zdarza się, że akurat nie trafią na paczkę która powinna być opodatkowana i wtedy ma się szczęście? Sam od siebie nie muszę nic robić, bo żadnych kar nie ma?
  • Odpowiedz
@czerwonyziemniak: Widzę, że kolega zorientowany to zapytam (niejako w temacie):
Jeśli kupię na aliexpress sprzęt elektroniczny za $115 (łącznie z przesyłką) DHL-em to jakich opłat mogę się spodziewać na granicy?
  • Odpowiedz