Wpis z mikrobloga

#laravel

Czy ktoś może mi fachowo wytłumaczyć o co tak naprawdę chodzi z tym, że nie zaleca się stosowania tych fasad, tylko dependency injection? Czytałem gdzieś ten artykuł: http://taylorotwell.com/response-dont-use-facades/

ale w dalszym ciągu nie rozumiem i nie wiem jakie to ma przełożenie w praktyce? A więc oczekuję konkretów. Jakie są wady fasad i jakie to ma przełożenie na perspektywy późniejszego utrzymania kodu? A może te fasady są tylko tak naprawdę cukrem składniowym w tym wszystkim?

Podobnie nie rozumiem za bardzo z tym EloquentORM i tego co ktoś tu pisał, rozbijanie na jakieś klasy repozytoria, gdzie daje się jakieś tam metody pobierające wyniki. Więc prosiłbym o jakieś konkretne przykłady na ten temat, jak to wszystko może się przekładać na późniejszy rozwój projektów?

A i jeszcze jedna ważna sprawa. Mnie tu chodzi zasadniczo o znaczenie tego o co pytam w przypadku projektów pisanych w Laravelu ale samodzielnie a nie w zespole np. jako freelancer, jeśli miałbym kolejny projekt natrzaskać w Laravelu a nie w Kohanie jak było dotychczas. Dodam tylko tyle że chodzi mi raczej o małe projekty, bo tylko takie są w zasięgu możliwości samodzielnego freelancera, większe to już za dużo roboty i jak sądzę nie do ogarnięcia. I tak prawdę mówiąc mam gdzieś TDD.

Warto się więc w takim przypadku bawić w jakieś te Wasze wymysły czy też olać to i stosować te fasady czy tam w przypadku ORM to co jest oferowane czyli ActiveRecord?
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@daro1: temat dobry na gównoburzę niestety. Jeden rabin powie tak, inny nie.

W sytuacji jak wyżej czyli jedna osoba, małe gównoprojekty imho myślenie o TDD, rozterki orm czy ar, etc. to przerost formy nad treścią. Oczywiście zaraz ktoś przyjdzie i powie, że źle się uczysz i produkujesz gowno kod. Może i tak. Ale nie zawsze to ma znaczenie. Szczególnie jak ktoś nie zmierza pracować profesjonalnie w zawodzie.

Inna sprawa jakbyś
  • Odpowiedz
@daro1: ps. oczywiście słowo kluczowe tutaj to gównoprojekty bo mimo wszystko ja niewyobrazam sobie robic jakis konkretny projekt nawet samemu bez testów i nie po bożemu ;)
  • Odpowiedz
@daro1: Metody statyczne są głównie dla początkujących programistów do szybkiego wdrożenia w framework.
Dwa przykłady:
1. Nie przetestujesz wywołania statycznych metod w kontrolerze.
2. Kiedy używasz wzorca respository, cały interfejs dostępu do danych jest abstrakcyjny i jeśli chcesz np. zmienić bazę danych, to wstrzykujesz inne repozytorium do konstruktora w kontrolerze, a wszystkie wywołania metod w kontrolerze pozostają bez zmian dzięki tej abstrakcji.
Polecam pooglądać filmiki na laracast tam jest wszystko
  • Odpowiedz