Wpis z mikrobloga

@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: Nie mam pojęcia, nie znam się na metalach. ;) Owszem, u dołu, ale jak patrzę na zdjęcia pojemników, to taki kranik jest umieszczony w podobnym miejscu. :)

@browarPL: Pojemność jest dość spora, musiałbym sprawdzić, ale na to już za późno. :) Pewnie w okolicach 30l. Stan.. Cóż - sokownica stara jest, taka po babci, ale nie ma żadnych śladów rdzy ani nic w tym rodzaju - po prostu jest
@GdzieJestBanan: 30l to w porządku, z tymże, fementor powinien być gładki w śrrodku, bez żadnych rys, zadrapań, bo w każdym zagłębieniu zagnieżdżają się bakterie. Raczej dostosowałbym go jako kadź zacierno-warzelna, a fermentor zakupił, nie ma co oszczędzać na tym, bo inaczej może wię okazać, że cała zakażona warka pójdzie do kanału, będzie taki kwas.
@GdzieJestBanan: Spokojnie wdrożysz się, możeasz fermentory poszukać w budowlanych, lub z artykułami winiarskimi u siebie w mieście. Jeśli ma vyć taniej, to można także wykorzystać wiadra po śledziach lub po np. glukozie w cukiernictwie, ale tutaj trzeba uważać, a przede wszystkim porządnie je umyć z zapachu ryb i pozostałości. Wdróż się, jest teraz tyle pomocy, np. warz z kopyrem, a przede wszystkim piwo.org i browar.biz. Piwo własne smakuje wyśmienicie, nawet jak