Aktywne Wpisy

smuteczek2000s +134
Hej,
dziś mam urodziny - 23 lata i otwarcie mogę powiedzieć, że nie wiem ile jeszcze "pożyję", choroba zaczęła mi zabierać wspomnienia i kontakt ze światem.
Smutno, kiedy tracisz kontakt ze światem na kilka tygodni i nie pamiętasz. Zaczęłam zapominać życie przed 19stką.
Ostatnio chciałam zakończyć swoje życie, ale uratowało mnie słowo, że "damy radę". Bo sama chyba bym nie dała rady.
Dziwnie się czuje człowiek, który zaczyna tracić wspomnienia i tygodnie,
dziś mam urodziny - 23 lata i otwarcie mogę powiedzieć, że nie wiem ile jeszcze "pożyję", choroba zaczęła mi zabierać wspomnienia i kontakt ze światem.
Smutno, kiedy tracisz kontakt ze światem na kilka tygodni i nie pamiętasz. Zaczęłam zapominać życie przed 19stką.
Ostatnio chciałam zakończyć swoje życie, ale uratowało mnie słowo, że "damy radę". Bo sama chyba bym nie dała rady.
Dziwnie się czuje człowiek, który zaczyna tracić wspomnienia i tygodnie,

pierogu +38

Czy opracowano już standard do wzorca projektowego Memoization (wzorzec zapamiętywania)?
Jeśli nie to oceńcie to:
Wiadomo, że Memoization nie może być włączony dla każdej funkcji bo przydatne jest tylko w szczególnych przypadkach kosztownych funkcji i powtarzających się wartości parametrów. Dlatego musi być włączany ręcznie przez programistę.
Proponuję to:
function fun (par1, par2) {// code
mem-return variable;
}
I samo polecenie
mem-return zamiastreturnzmienia funkcję w tryb Memoization.Co sądzicie?
Moim zdaniem, to gdy wejdą dekoratory do języka (https://github.com/wycats/javascript-decorators) to włączenie memoizacji będzie bardzo proste.
Obecnie dekoratory mają stage równy 2 (draft), więc jest jakaś szansa, aby .. za kilka lat były w specyfikacji ;)
Kiedyś zrobiłem testy Babela (transpilera nowych specyfikacji języka do ES5), które nie zakończyły się w 100% pozytywnie, bo nie mogłem
@chester: A, to jest podobne do dekoracji.
Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to dodanie do standardu takiego standardowego dekoratora
memoize, który byłby dzięki temu być może lepiej zoptymalizowany.Jeśli chodzi o dodanie standardowego dekoratora, to możemy tak powiedzieć o dowolnej funkcji/obiekcie/bibliotece - dajmy na to, że ja potrzebuję często generować ciągi fibonacciego, więc też proponuję wrzuć taką funkcję do standardowej biblioteki, bo mi będzie łatwiej i będzie on lepiej zoptymailzowany :) Warto po prostu mieć umiar w tym, co wrzucamy do standardowej biblioteki.
Same adnotacje/dekoratory są obecnie niejako "workaroundem" i muszą być transpilowane do JS, aby działały w każdej przeglądarce. Za to biblioteka do memoizacji (korzystająca np. z dekoratora) będzie już działać poprawnie, o ile sam dekorator będzie dostępny w języku. Tu widać, co ma większy