Wpis z mikrobloga

#html #html5 #webdev Jakie są rzeczy które, chcąc "ogarnąć HTMLa5", powinienem wiedzieć? Co mi przychodzi do głowy

- nowe elementy typu header, nav, article, footer etc

- nowe typy inputów

- media query (?)

- web workers

- storage

- canvas

- audio/video

- sockety (w sumie to nie wiem ile o nich powinienem wiedzieć, skoro praktycznie cała magia odbywa się po stronie serwera)

Coś więcej? Coś ważnego pominąłem?
  • 13
@Marmite Na początek polecam: nowe elementy, nowe inputy, storage(JS) potem media query(CSS), audio/video, canvas (JS) i na koniec sockety (JS + backend) i webworkery (JS)

Polecam tą kolejność, na podstawie własnego doświadczenia :)
@rysi3k_: Dzięki za przypomnienie, zapomniałem tych rzeczy umieścić na liście. Rzeczy, których na razie przeglądarki nie obslugują, ale zapowiadają się dobrze, też chętnie dopiszę ;)
@Marmite: ucz się wszystkiego co wpadnie ci w łapy, niczego nie pożałujesz :) Od strony webdeveloperki nie będę się mądrzył, bo chociaż całe życie robiłem strony - już nie muszę i są tutaj ludzie bardziej połapani. Sporo wiedzy znajdziesz na http://www.html5rocks.com/en/ wystarczy, że ocenisz, które płaszczyzny przydadzą ci się do pracy. Dla webdevelopera punktem wyjściowym jest oczywiście "semnatics".
@rezoner: Na razie to chcę wchłonąć po prostu jak najwięcej rzeczy ktore trzeba wiedzieć o HTMLu 5... W piątek rozmowa o staż, zakres JS i HTML5, o ile z JS mnie niczym nie zagną, o tyle z HTML5 jestem absolutnie zielony :D i po prostu ciekawi mnie co muszę wiedzieć.