Wpis z mikrobloga

Piszę sobie bloga w Symfony3, i chciałbym dodać taki feature że w admin panelu mogę dodawać i usuwać zakładki w których będzie zwykły tekst, nic poza tym, z tym sobie poradzę, ale zastanawia mnie jak załadować zakładki, jedynce co mi przychodzi do głowy do załadowanie zakładek z bazy danych (ale nie mam pojęcia w którym miejscu, konstruktor w kontrolerze chyba nie wchodzi w grę) i przesłanie ich do bazowego twiga. Może ktoś ma z tym doświadczenie albo jakieś materiały które by mi pomogły?

EDIT.
Ładowanie zakładek mogę zrobić w takim roucie?

@Route{/{url}}
#symfony #php #webdev
  • 6
@lewsky: Nie rozumiem dlaczego chcesz używać konstruktora w kontrolerze. Skoro admin dodaje zakładki w panelu, to zakładam, że są one trzymane w bazie danych? No to wczytujesz je i normalnie przekazujesz do twiga przy renderowaniu. To co zaproponował @xmihau jest mało wydajne i lepiej tego nie używać dopóki naprawdę nie trzeba.
@lewsky: Aaa już rozumiem. Chodzi o to, że musiałbyś te zakładki przekazywać w każdej akcji, bo te zakładki są wyswietlane na każdej podstronie? Ja bym to załatwił przez napisanie rozszerzenia do TWIGa. Google -> symfony twig extension