Wpis z mikrobloga

Opisz szerzej sytuację. Tzn za pomocą jakich środków wykorzystała wizerunek, kto był w gronie odbiorców przekazu, czy pracownik kiedykolwiek w umowie o pracę, bądź innym oświadczeniu woli zgadzał się na wykorzystanie wizerunku?
  • Odpowiedz
@AlezPanieMecenasie: firma, w ktorej juz nie pracuje od jakiegos czasu w tym tygodniu wrzucila na swoja strone filmik na ktorym jestem w ukazana w niezbyt korzystnym swietle. nie podpisywalam zadnej zgody na publikacje wizerunku. nie mialam nawet umowy o prace tylko o dzielo. z reszta tak jak pisalam juz tam nie pracuje, wiec wydaje mi sie ze nawet jakbym cos podpisala to z momentem zwolnienia mnie to przestaje obowiazywac.
  • Odpowiedz
@co-to-ma-byc: nawet jakbym cos podpisala to z momentem zwolnienia mnie to przestaje obowiazywac

no nie do końca, wszystko zależy jak został skonstruowany zapis

Idź do radcy prawnego/adwokata, a on wystosuje wezwanie do zapłaty na odpowiednią sumę - nie wiem co dokładnie jest na filmie, ile trwa, co dokładnie jest pokazane i jaki jest cel filmu ale myślę że na wezwaniu może być kwota od 1000 zł w górę.

Jeżeli się
  • Odpowiedz
@co-to-ma-byc: no to jak takie ujecie to faktycznie moglo dojsc do naruszenia. Interesuja cie nastepujace przepiay

Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim
przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane,
jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga
  • Odpowiedz
@co-to-ma-byc: tak czy siak jak jest twoj wizerunek (czyli ze ty to ty) i ze nie jjest to szeroki plan z jakiegos wydarzenia to mozesz zaczac od wyslania im rzadania zaprzestania naruszen Twoich dobr powolujac sie na te przepisy z ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych ktore zacytowalem.
  • Odpowiedz