Wpis z mikrobloga

Hej mirki z #java i #programowanie znacie może jakiś tutek, dokument, cokolwiek jak zmienić konfigurację springa z xml na java config? Mam apkę, którą muszę podmienić na java config i niby z tego xmla wszystko rozumiem ale jak to bywa diabeł ukryty w szczegółach.
Szukałem po necie ale nie znalazłem jakiegoś takiego zwięzłego podsumowania co za co tylko jakieś zachęty do zmigrowania się.
  • 15
@silverm: Tylko tak właściwie to spring i hibernate to ja znam, problem jaki mam to to, że cały czas robiłem wszystko w kodzie, wiedziałem, że jest jakiś konfig w xml ale uznawałem, że nie będę w xmlu programował. Teraz jak mam zmigrować apkę z tych wszystkich xmlów na javaconfig to nie bardzo wiem jak się zabrać do tego żeby nie #!$%@?ć. Naturalnie zero testów whatsoever.
@M4ks: jesteś pewien? Szybki search 'site:spring.io xml to java config' zwrócił mi dwa wyniki jak mieszać konfig xml z tym w kodzie i jakieś inne wpisy o tym jak działą @Configuration. Właśnie to mnie dziwi, że nic nie wyskoczyło mi od razu. Spodziewałbym się, że to będzie pierwszy wynik ;)
@Sok_Pomaranczowy: A może zamiast xml to java config uprościsz sobie wyszukiwanie i po prostu wpiszesz spring java config example i porównasz sobie swoją konfigurację z tamtą konfiguracją, pomyślisz dwie sekundy i je odpowiednio przepiszesz/pozmieniasz?:) na githubie też pełno projektów jeśli dokumentacja springa boli:)
@silverm: Ja wiem, generalnie jestem #!$%@? i na 100% dalej już tylko w dół. Napisałem dosyć konkretnie co chce. Rzucasz jakimś ziomeczkiem do nauki javy, gdzie ja chcę konkretny zasób, jak mówię, że to dosyć nie o to mi chodzi to robisz mi consulting z biura karier. chyba się nie dogadamy.
@M4ks: myślisz? właśnie jak do tego siadałem to myślałem, że wogóle jest jakieś narzędzie, plugin w mavenie no cokolwiek co automagicznie mi przerobi xmle na klasy :) pewno skończy się na tym, że naczytam się jak zrobić ten konfig w xmlu żeby go przepisać na javę :)
@kaervek: czekaj bo nie rozumiem. Mam teraz jakiś projekt z samymi xmlami. Nigdy nic takiego nie pisałem, wiem tylko, że istnieje. Do tej pory pisałem konfig wyłącznie z wykorzystaniem annotacji. Jak znajdę jakiś projekt example z javaconfigiem to mi to nie pomoże bo to rozumiem. Prędzej jakiś example z konfiguracją w xml mi pomoże ale dlatego pytam czy siadać od razu do dokumentacji xmli i namedytować się nad nią i napisać